Novi materijalizmi

Termin 'novi materijalizam' nastao je na prijelazu milenija, a koristi se u raznim znanstvenim disciplinama i podrazumijeva različita značenja. Ono što bi svima njima bilo zajedničko je teoretsko i praktično 'okretanje prema materijalnom', to jest naglašavanje materijalnosti svijeta  - društvenog i prirodnog, za razliku od poststrukturalističkog fokusa na tekst, sisteme mišljenja i diskurse. Pod materijalnostima ovdje se misli na ljudska tijela, ostala živa bića, prirodni i izgrađeni okoliš, kao i materijalne sile poput gravitacije i vremena. U kontekstu suvremenih umjetničkih praksi 'novi materijalizam' nije ustaljen termin, dok se u umjetnosti novih medija i filma tek počelo definirati to područje. Počevši 2011. izložbom 'Konkretno nematerijalno' te sustavno od 2015. kroz niz izložbi i programsku liniju 'Novi materijalizmi' udruga siva) (zona u suradnji s kolegama kustosima pokušava pridonijeti definiranju teme. Tema je sagledana kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice, gdje je digitalnošću prožet skoro svaki aspekt društvenosti. Projekt teži formirati dijaloge između značajnih autora konkretne i konceptualne umjetnosti i s njima povezana diskurzivna polja definirana tijekom 1960-ih i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu s pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao djelatnog mehanizma u procesu stvaranja fizičkog svijeta.

Projekt se ostvaruje kroz višegodišnju seriju izložbi, performansa i predavanja. Tekst Bronaċ Ferran Čudni loop-ovi u binarnom – ni visoko ni nisko reflektira o izložbama New Materialisms (Station 2) i Programmable States? organiziranim i održanim paralelno u galerijama siva) (zona i HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti 2015.


Program:

Jedan objekt(ivan) svijet: Siegfried Fruhauf, Rainer Kohlberger, Ralo Mayer, kustos Gerald Weber, 2020.

Dina Karadžić, Vedran Gligo: 2020|5050 // Triptih o tektonskim transgresijama
, 2020.

Sounding DIY Tin Dožić, Claude Heiland-Allen, Noise Orchestra, Bioni Samp, Hrvoje Hiršl / Davor Branimir Vincze, kustosi Laura Netz i Darko Fritz, 2018.

Chiara Passa: Krug u krugu, 2019.

AnneMarie Maes: Senzorna koža / Gerilska košnica, 2017.

New Materialisms (Station 3.5): Improvizacija za osciloskop i Kaosspad, 2016: Ivan Marušić Klif

New Materialisms (Station 3.4), 2016: Eloi Puig

New Materialisms (Station 3.3), 2016: Hrvoje Hiršl

New Materialisms (Station 3.2), 2016: Goran Trbuljak

New Materialisms (Station 3), 2016: Alexei Blinov, Martin Callanan, Vladislav Knežević, Špela Petrič / Miha Turšič, Goran Trbuljak

New Materialisms (Station 1), 2015: Špela Petrič / Miha Turšič, (Digitalizirani) Praxis, Armin Medosch