Krug u krugu

Chiara Passa
22. 09. 2019. - 24. 09. 2019.
Kustos/i: Darko Fritz
Potpora: Ministarstvo kulture RH, zaklada Kultura Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Memorijalni kompleks (Spomenik), Korčula
20 - 22 h

Krug u krugu je novi rad iz serije Unutar dvostrukog jezika geometrije (od 2015. godine). Site-specific instalacija dizajnirana je u odnosu spram sferične arhitekture memorijalnog kompleksa u Korčuli, posvećenog 2. svjetskom ratu a kojeg je oblikovao Bernardo Bernardi 1981. godine. VR (virtualna realnost) video instalacija komponirana je iz 12 3D uređaja i 12 pametnih telefona koji prikazuju razne VR animacije.

Umjetnička istraživanja Chiarre Passe analiziraju različitosti u virtualnim prostorima kroz raznolikost tehnika, tehnologija i uređaja a pritom često korsiti virtualnu stvarnost i AR (augmented reality) tehnologije kao umjetnički medij za promatranje arhitekture kao interface tehnologije. Passa koristi VR kako bi uhvatila unutarnji jezik stvarnosti, a istovremeno i za protresanje i izazov statičkom poimanju arhitekture, istražujući tako liminalnu dualnost između opipljivog i virtualnog mjesta, te hvatajući na taj način čudnu oscilaciju između prostora. Tipično, 3D uređaji instalirani su posvuda po stvarnom prostoru, s namjerom da se oblikuju geometrijski prostori i liminalnim područjima, te da se istakne paradoks moderne kompresije vremena-prostora, koji je danas još više raspršen u međuprostorima fizičkog i tekućeg.

"Cijela VR serija (više od 35 VR figura kreiranih od 2015. do danas) dio je istraživačkog projekta koji je počeo 2015. godine i koji se uklapa u moje umjetničko putovanje od 1997. godine, kao plod dubokog interesa za prostor i način na koji se prostor transformira i oblikuje "od" i "u" informatičkom jeziku. U softwareu i elektroničkim uređajima, pronalazim potencijalne pokretače za daljnja istraživanja i vizualizacije mojih teorija. Animacija, video, instalacije, net-art, interaktivni projekti, video-mapiranja, virtualna i uvećana stvarnost vodili su i vode ka materijalizaciji teorija u najoriginalnijoj formi kroz seriju radova "Live Architectures"  (od 1999. naovamo); radovi koje sam oblikovala da se ponašaju kao da su "živi", odmičući se "od vlastite funkcionalnosti". To su “super mjesta”, koja sam definirala1999. godine: dinamična mjesta koja projiciraju promatrača u digitalnu i medijatiziranu stvarnost" (Chiara Passa).

O autoru

Chiara Passa, umjetnica (Rim, 1973.) djeluje u polju medijske umjetnosti od 1997. godine. Diplomirala je likovnih umjetnosti u Rimu, te magistrirala Nove audio-vizualne medije na katedri za modernu književnost. Chiarin umjetnički rad je izlagan internacionalno, na festivalima, konferencijama te u raznim institucijama kao što su: «Virtual Natives – Sculpture», Roehrs&Boetsch gallery, Zurich (2019); «Oslo Night Show», HEK Museum Basel (2018); «InSonic», imerzivni art show, ZKM|Center for Art and Media Museum, Karlsrhue (2017); «From livearchitecture: Dimensioning», solo show u Furtherfield galeriji, London (2016); «Off Biennale Cairo» (2015-2016); «ISEA Disruption», konferencija i izložba u Vancouver Art Gallery (2015); «Morphos», Vortex Dome - immersion media, Los Angeles (2014); Media Art Histories IV - RENEW konferencija, Riga. (2013). FILE | Electronic Language International Festival, São Paulo. (2011); Electrofringe – festival of new media art, Newcastle, Australia (2008); BizArtCenter, Shangai (2005); MACRO –Museo di Arte Contemporanea, Rim (2004), 11° Biennale of young artists of Europe and the Mediterranean countries: «Cosmos - a sea of art», Atena (2003); 48. Biennale di Venezia (zajedno s Oreste group), Venecija (1999) i Fondazione Bevilacqua La Masa, Venezia (1999).