New Materialisms (Station 3.2)

Goran Trbuljak
17. 06. 2016. - 28. 10. 2016.
Kustos/i: Darko Fritz
Potpora: Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Gradski muzej Korčula

Gradski muzej Korčula
otovoreno pon - sub 10 - 21 h

slobodan ulaz za razgledavanje ovog rada

Serija izložbi pod nazivom New Materialisms ostvaruje se od 2015. u suradnji Sive zone - prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti) iz Škotske.

Između radova stalnog postava Gradskog muzeja Korčula predstavljena su dva rada konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka. 

U radu bez naslova, koji je u muzeju postavljen od početka lipnja, riječ je o ručnom brojaču kojim autor broji osobe koje prvi puta prisustvuju otvaranjima njegovih samostalnih izložbi od 1970. do danas. Oni koji su došli na više od jednog otvorenja prebrojeni su samo jednom. Slijedeći rad također je bez naziva, a postavljen je od 25. srpnja, što je ujedno i njegovo prvo prikazivanje. Identičan ručni brojač, ali sa drugom brojkom, pokazuje broj ljudi koji su prisusvovali otvaranjima njegovih  samostalnih izložbi tijekom 2016 (dosada ih je bilo tri).

Ovim radovima Trbuljak, kroz za njega tipičnu institucionalnu kritiku iz prvog lica, sudjeluje u propitivanju opsežne kvantifikacije materija i pojava u suvremenom društvu, koja se odražava i na interpretacije termina novog materijalizma kroz prizme raznih područja koje koriste isti termin, često drugog značenja.

Projekt New Materialisms kroz višegodišnju seriju izložbi i predavanja reflektira povijesno divergentne umjetničke prakse konkretne i konceptualne umjetnosti i s njima povezana diskurzivna polja definirana tijekom 1960-ih. Projekt propituje razumijevanje istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice, pri čemu je digitalnošću prožet skoro svaki aspekt društvenosti. New Materialisms teži formirati dijaloge između značajnih autora konkretne i konceptualne umjetnosti i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu s pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao značajnog mehanizma djelatnog u procesu stvaranja fizičkog svijeta.

Dio izložbe New Materialisms (station 3).

Programa je podržan od Ministarstva kulture RH, te ostvaren kroz suradničku mrežu kor::net (Korčula Network) koju podržava zaklada Kultura Nova

O autoru

Goran Trbuljak (1948) Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao 1972. 1973 – 1974. studirao slikarstvo na École des beaux-arts u Parizu. Završio je fotografsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas redovni profesor. Likovno je djelovanje započeo krajem 1960-ih godina kao konceptualni umjetnik. Tijekom 1969. izvodi niz uličnih umjetničkih akcija. Goran Trbuljak (re)konsturira vlastitu poziciju kao umjetnika u kulturnoj industriji i kontinuirano sudjeluje u institucionalnoj kritici, izražavajući različite geopolitičke i osobne pozicije umjetnika u društvu i kulturnoj industiji koji su u stalnoj mjeni. Među radovima ostvarenim u raznim medijima, uočljiva je serija radova-izložbi koja se sastojala isključivo od plakata kao jedinog izloška, započeta 1971 plakatom sa tekstom: ‘Ne želim pokazati ništa novo i originalno’.