siva) (zona . prostor suvremene i medijske umjetnosti

Trenutno događanje:

30. 01. 2023. - 17. 04. 2023.

Varljiva dimenzija

Iqra Iqbal

Izložba Varljiva dimenzija pakistanske umjetnice Iqre Iqbal može se pogledati na glavnom trgu grada Korčule. Izložba je vidljiva preko osobnih mobilnih uređaja, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Pročitaj više...

Kinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije jadranskih otoka 20. stoljeća. Projekt obuhvaća istraživanje povijesti kinoprikazivalaštva i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Ova tema do sada nije bila sustavno obrađivana, tako da je višegodišnje istraživanje autora projekta uz terenski i arhivski rad bio otvoren za nadopunu preko platformi za komunikaciju. Kinematografija je diferencirani narativ o krajolicima i prostorima otoka: s jedne strane kinematografi su oblikovali modernu urbanost, a s druge strane reprezentirali kulturni kontekst i urbanost te međuljudske odnose koje ona motivira. Kinofikacija na otocima bila je snažan aspekt njihove modernizacije. Uz gradove gdje su već postojale, nakon 2. svjetskog rata otvorene su kino dvorane i u mnogim selima. Uz razvoj turizma 1960-ih otvorena su brojna ljetna kina, koja iskustvu gledanja filma pridaju dodanu atmosfersku vrijednost. U svom kratkom dokumentarnom filmu Kino otok (produkcija: Restart, 2016.), jedan od autora ovog projekta, redatelj i filmski kritičar Ivan Ramljak, zabilježio je otužnu suvremenost brojnih zaboravljenih otočnih kinematografa. Film Kino otok tako nije samo elegija o zaboravu, već i oda sjećanju na društveno iskustvo kina, oda čiji ritam pulsira i u podlozi ovog projekta. Društvenu potrebu za kolektivnim iskustvom gledanja filma osjećamo i danas, jer društvo bez kolektivnih iskustava jednostavno – ne postoji.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Istraživanje metodološki obuhvaća etnografsko i faktografsko mapiranje industrijske baštine, prikupljanje dokumentacije i njenu digitalizaciju, bilježenje postojećih stanja objekata, bilježenje sjećanja, rad s kazivačima, arhiviranje, kao i kasniju analizu, interpretaciju i kritičko sagledavanje građe. Projekt nudi nove modele prepoznavanja i valoriziranja baštine. Fokusiran je prvenstveno na detektiranje, prepoznavanje, artikuliranje i revaloriziranje aspekata nematerijalne otočke industrijske baštine 20. stoljeća, najvećim dijelom na proizvodnju i rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije. Industrijalizacija je bitno modificirala, kako lokalne uvjete života i standard, tako i kolektivnusvijest mještana. Istraživanje obuhvaća i kasnije postindustrijsko razdoblje, tranzicijski period i njegove posljedice, posvećujući posebnu pažnju bilježenju i tumačenju lokalne memorije i generacijskih promjena u načinu života, svijesti, razmišljanja i baštinjenja. Feministički i kritički pristup rodnoj problematici industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja i prenošenja iskustva prepoznat je kao ključni element pri (pre)ispisivanju službene i neslužbene lokalne povijesti. Utoliko etnografija svakodnevice obuhvaća i osvještava velik broj radnica u industrijskim pogonima, pogotovo Vele Luke, te prepoznaje bitne razlike između muškog i ženskog iskustva rada i življenja, načina sjećanja, bilježenja i pričanja. Umjetnička produkcija uključuje prozu i video Marije Borovičkić, radionice s lokalnom zajednicom i učenicima osnovne škole Božene Končić Badurina koja je rezultirala izdanjem umjetničke knjige, te filma i VR instalacije Dijane Protić.

Pročitaj više...

vijesti

15. 02. 2023.

Press: Dimitri Medvedev o filmu Kazalište u Pavuleta

Dimitri Medvedev govori o svom filmu Kazalište u Pavuleta u produkciji Sive zone, povodom pretpremijere filma u Korčuli.

Pročitaj više...
13. 12. 2022.

knjiga Kratki utorak 2013. - 2022.


Siva zona objavila je knjigu Ivana Ramljaka Kratki utorak 2013. - 2022. Knjiga predstavlja pregled filmskih programa pod nazivom Kratki utorak od 2013. do 2022., koji su se održavali u kinu Tuškanac u Zagrebu, u organizaciji HFS.

Pročitaj više...
13. 12. 2022.

Rad Silvija Foretića na izložbi Nam June Paik: Into the Groove

Rad Silvija Foretića predstavljen je u sklopu izložbe Nam June Paik: Into the Groove u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 13. 12. 2022. doo 28. 2. 2023.

Pročitaj više...
26. 11. 2022.

Bez naziva (Praxis) Igora Grubića u galeriji Pavement

Bez naziva (Praxis) Igora Grubića predstavljen je kao solo izložba u Pavement Gallery u Manchesteru od 17. 12. 2022. do 6. 1. 2023.

Pročitaj više...
21. 11. 2022.

(un)Real Resort, 
VR instalacija Darka Fritza u Dubrovniku

VR instalacija (un)Real Resort Darka Fritza biti će izložena u Muzeju crvene povijesti u Dubrovniku 22. 11. (19 - 21 h) i 23. 11. (11 - 17 h).

Pročitaj više...
25. 09. 2022.

Kupujemo kvadrat zemlje za projekt Jelene Lovrec

Traži se zemljište od 1m 2 na otoku Korčuli, Pelješcu ili u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji u svrhu umjetničkog rada Jelene Lovrec.Umjetnički rad uključuje akciju kupovanja zemljišta, jednoga kvadratnog metra, na različitim lokacijama diljem Hrvatske, s ciljem kulturne revitalizacije tih istih prostora. Kupljeni kvadrat koristit će se isključivo u kulturne svrhe. Više o projektu: https://jelenalovrec.com/portfolio/mein-kulturkampf/

 

Pročitaj više...
28. 08. 2022.

siva) (zona u radio emisiji Čuvarkuća

Članovi udruge Siva zona Darko Fritz i Sani Saredlić govore o programskoj liniji Politike zelenih prostora, te umjetnica Katerina Duda o projektu Protok zraka u Korčuli u emisiji Čuvarkuća na yammat.fm radiju u nedjelju 28. 8. 2022. u 11.20 h. Dostupno uživo preko radio signala i intenet streaminga i preko arhiva (https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/cuvarku%C4%87a-no-27-28082022/).

Pročitaj više...