2020|5050 // Triptih o tektonskim transgresijama

Dina Karadžić, Vedran Gligo
07. 08. 2020. - 11. 10. 2020.
Kustos/i: Darko Fritz
U suradnji sa: Format C
Potpora: Ministarstvo kulture RH, zaklada Kultura Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Trg Sv. Justine + Knežev prolaz + Trg Sv. Marka, Korčula
0 - 24 h, tri lokacije u gradu Korčuli.

vodstvo: petak, 7. 8. u 21 h, okupljanje na Trgu Sv. Justine

umjetnička instalacija s tri bežične mreže u javnom prostoru grada Korčule

Multimedijalni rad pod nazivom 2020|5050 autorskog dua kojeg čine Dina Karadžić i Vedran Gligo iz umjetničke organizacije Format C je triptih koji se prostire središtem grada Korčule. Rad se sastoji od tri djela koji se promatraju na vlastitim mobilnim uređajima. Na odabrana tri gradska prostora rad se distribuira preko lokalnih bežičnih mreža koje ne zahtijevaju spajanje na internet, već samo spajanje na bežičnu (wi-fi) mrežu pod nazivom 'siva) (zona'.

Svaki dio triptiha koristi slike i zvukove prirodnih i ljudskih katastrofa koji su pronađeni na internetu ('found footage'). U prvom djelu triptiha to jsu posljedice potresa u Zagrebu u ožujku 2020, u drugom dijelu prikaz Agbogbloshiea u Gani, poznatog deponija automobilskog i elektroničkog otpada koji uglavnom dolazi sa zapadnog svijeta, a u trećem dijelu prikazan je požar u Australiji iz 2019. godine. Sve slike, zvukovi i tekstovi obrađeni su nizom digitalnih alata uz pomoć kojih su autori proizveli vlastitu glitch estetiku. Svaki dio triptiha ima istu strukturu s interaktivnim izbornikom koji prikazuje po jednu katastrofu, a ponuđena interakcija je oblikovana na način da onaj koji njome upravlja nije sasvim upoznat sa zakonitostima tog upravljanja.

Djela su softverski postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion (https://pivilion.net) koji su razvili sami autori. Tri zasebne bežične lokalne mreže (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno su dostupne i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinju predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na odabranu wi-fi mrežu. Nakon intervencije u javnom prostoru Korčule rad će biti dostupan na mrežnim stranicama sive) (zone.

Izjava umjetnika:

U nemogućnosti ignoriranja niza recentnih tragičnih događaja, otpravljujemo se u osobnu studiju triju različitih no isprepletenih događajnih slojeva, na sličan način na koji se aditivnim miješanjem boja objelodanjuje neka predmetnost.
Osmišljavanje djela (interaktivni digitalni kolaž) utemeljili smo na činjenici da za mnoge svoje postave rabimo vlastitu infrastrukturu (tj. procese i tehnologiju svog Pivilion.net projekta). Takvo izmještanje digitalnog djela u jezik hipermedije a iz fizičke domene suvremenog komercijaliziranog interneta otvara priliku za podatnije i tehnološki prihvatljivije proučavanje, što naposljetku dopušta i modularno koncipiranje vlastitih pogleda prema dijeljenom sramu, borbi i smislu.
Videi dijela triptiha temeljeni su na recentnim pronađenim snimkama, izmještenim iz svog tragičnog izvornog konteksta kroz gustu mrežu “databending” postupaka (podgrupe tehnika uređivanja koda u kategoriji "glitch" umjetnosti), a prema novom zapisu koji nadilazi dokumentiranje “posljedica” i opisuje impresiju koju posljedice stvaraju.
Upisane u pokretnu sliku simplicističke strukture slova i slika prikazane su sintaksom suvremenog weba, kako bi omogućile slojevito iščitavanje sekvence fragmentirane arhive, stvarajući interakcijom (vrlo limitiran) osjećaj kontrole. Nespretno postavljeni uslojeni grafički koncepti pojedinih elemenata kolažnog triptiha – oslikani su kao ilustracija i nježna smjernica prema trima različitim neurozama– propitkujući otkuda uopće početi graditi razumijevanje naše dijeljene borbe za opstankom u napretku. Koji vizualni jezik je prikladan da se usmjerimo prema kolektivnoj sućuti i osnaživanju naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti..?

Statistika spajanja na mreže:
Trg Sv. Justine: 276
Knežev prolaz: 125
Trg Sv. Marka: 6832

 

O autorima

Dina Karadžić (1986.) živi i radi u Zagrebu. Diplomirala Malu plastiku i medaljerstvo (MFA) na ALU Zagreb 2012. Od 2011. članica HDLU-a; počev s 2018. članica HZSU-a; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C. Aktivno (su)djeluje u području suvremenih transmedijskih edukativnih praksi; inicira događanja i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti; radila u projektima stop-animacije i autorskog oblikovanja likova, te kao projektna asistentica AKC. 2019. dovršava rezidenciju pri Akademie Schloss Solitude, u kategoriji “Web-based Media” kada postaje i članicom radne grupe CTHR te članicom UO Saveza udruga Operacija grad.

Vedran Gligo (‬1984.) ‬samouki je ‬DIY ‬haker ‬/ ‬umjetnik ‬/ ‬organizator ‬/ ‬projektni ‬voditelj. ‬U ‬svojoj ‬svakodnevnoj ‬praksi ‬snažno ‬primjenjuje ‬principe slobodnog softvera ‬i ‬osnažuje ‬lokalnu ‬zajednicu ‬održavajući ‬besplatne ‬i ‬otvorene ‬digitalne ‬radionice ‬u ‬zagrebačkom ‬AKC, ‬putem ‬hacklab01 ‬projekta ‬https://hacklab01.org/
Djeluje ‬u ‬području ‬slobodne ‬kulture, ‬promocije ‬GNU ‬/ ‬Linux ‬sustava, glitch ‬stvaralaštva, ‬suradničke ‬online ‬umjetnosti ‬velikog ‬razmjera, ‬nezavisne ‬kulturne ‬produkcije, (‬h)‬aktivizma (‬...)‬. Jedan je od kustosa i osnivača Fubara - godišnjeg novomedijskog okupljanja u zagrebačkom AKC-u.