siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti


Mapiranje kinematografije otoka Korčule

U istraživanju povjesti suvremenosti otoka Korčule koje se ostvaruje kroz mrežu kor::net (Korčula Network), kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije otoka Korčule 20. stoljeća. Kinematografija na otoku Korčula do sada nije još sustavno i cjelovito obrađivana, tek je objavljena nekolicina tekstova o partikularnim fimskim temama o Žrnovu, Veloj Luci i Blatu.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje teži objediniti interdisciplinarni pristup kulturnih antropologa, etnologa, kustosa, umjetnika, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative.

Pročitaj više...

Politike zelenih prostora

Suživot biljaka i ljudi jedna je od odrednica kojom je obilježen razvoj čovječanstva. Značajne dinamične razlike unutar sustava ljudskih zajednica uočavaju se upravo na promjenama odnosa između čovjeka i bilja, te se putem tih promjena može pratiti povijesni i civilizacijski razvoj.  Otok Korčula, u srcu Mediterana, naseljen od prapovijesti, odabrano je mjesto polazišta umjetničkog istraživanja; topos kao sredstvo ukazivanja značaja biodiverziteta, ali i nalazišta argumenata za kritiku industrije hrane i kontrole uzgoja sjemena. Stanovništvo se tradicijski koristilo značajnim otočnim prirodnim resursima te su se znanja, vještine i sustavi vrijednosti koji su naglašeno uključivali i procese dugog trajanja generacijski nasljeđivali. Svijest o važnosti očuvanja samoodrživih rezervata, primjerice šuma dalmatinskog hrasta crnike i dalmatinskog crnog bora, tog osebujnog obilježja otoka Korčule, utkana je i u Statut grada i otoka Korčule iz 1214., najstariji zakonik dalmatinskih komuna.  

Pročitaj više...

vijesti

10. 11. 2017.

festival SERUM

Udruga Siva zona će se ponovo predstaviti na festivalu SERUM koji će se održati od 10-13.11. 2017. na prostoru Venerande u gradu Hvaru, u organizaciji Platforme Hvar.

Pročitaj više...
22. 10. 2017.

New Materialisms na HRT3

Darko Ftitz govori o seriji izložbi Sive zone pod nazivom New Materialisms u emisiji Treći format - Emisija o kulturi urednice i voditeljice Vlatke Kolarović, HRT 3, nedjelja 22.10. 22:40 h i ponedjeljak 23.10. 10:35 h

Pročitaj više...
10. 10. 2017.

interview Robertina Šebjanić

Objavljen je intervju Underwater sound pollution and jellyfish communication.  Robertina Šebjanić govori o boravku na mikro rezidenciji u Sivoj zoni i projektu na blogu we make money not art.

Pročitaj više...
09. 09. 2017.

Posveta Arminu Medoschu

Stadtwerkstatt, Linz

Pročitaj više...
02. 09. 2017.

film Tadeusza Kantora u Puli


Projekcija filma predstave 'La macchina dell'amore e della morte' poljskog redatelja Tadeusza Kantora u 2.9. u 20h u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta u Pulli.

Pročitaj više...
04. 08. 2017.

Annick Bureaud: The Smell of the Fig Tree

Annick Bureaud obajvila je vizualni dnevnik The Smell of the Fig Tree o mikro-rezidenciji u Sivoj zoni u kojoj je boravila sa Robertinom Šebjanić. Uključuje pdf dokument na 92 stranice

Pročitaj više...
25. 07. 2017.

radio najava performansa Kritički turizam (2): Podmorje: Bijeg od (zvučnog) zagađenja

Darko Fritz najavljuje program Kritički turizam (2): Podmorje: Bijeg od (zvučnog) zagađenja na Radio Korčuli.

Pročitaj više...
23. 07. 2017.

Kritički turizam na HRT1

Na HRT1 u 22.32 h gostuje Andreja Kulunčić i govori o recentnoj izložbi Kritički turizam (1) u emisiji Kulturni Kolodvor. Repriza na Hrt3 u 00.21.

https://hrti.hrt.hr/video/show/3693756/kulturni-kolodvor-23-srpnja-2017

Pročitaj više...