siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnostiKinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije svih jadranskih otoka. Kinematografija otoka do sada nije još sustavno i cjelovito obrađivana. Prva faza projekta obuhvaća istraživanje povijesti kino-prikazivalaštva na otoku i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Popis svih kino dvorana na jadranskim otocima vidi ovdje.  

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje teži objediniti interdisciplinarni pristup kulturnih antropologa, etnologa, kustosa, umjetnika, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative.

Pročitaj više...

Politike zelenih prostora

Suživot biljaka i ljudi jedna je od odrednica kojom je obilježen razvoj čovječanstva. Značajne dinamične razlike unutar sustava ljudskih zajednica uočavaju se upravo na promjenama odnosa između čovjeka i bilja, te se putem tih promjena može pratiti povijesni i civilizacijski razvoj.  Otok Korčula, u srcu Mediterana, naseljen od prapovijesti, odabrano je mjesto polazišta umjetničkog istraživanja; topos kao sredstvo ukazivanja značaja biodiverziteta, ali i nalazišta argumenata za kritiku industrije hrane i kontrole uzgoja sjemena. Stanovništvo se tradicijski koristilo značajnim otočnim prirodnim resursima te su se znanja, vještine i sustavi vrijednosti koji su naglašeno uključivali i procese dugog trajanja generacijski nasljeđivali. Svijest o važnosti očuvanja samoodrživih rezervata, primjerice šuma dalmatinskog hrasta crnike i dalmatinskog crnog bora, tog osebujnog obilježja otoka Korčule, utkana je i u Statut grada i otoka Korčule iz 1214., najstariji zakonik dalmatinskih komuna.  

Pročitaj više...

vijesti

24. 10. 2018.

selekcija radova_pariz 2018

U okviru opsežnih priprema za izložbu posvećenu "Međunarodnim susretima u Veloj Luci 1968-1970", Darko Fritz i Sonja Leboš proveli su petodnevno istraživanje, posjete umjetničkim studijima i institucijama, te preliminarnu selekciju radova u Parizu. Claude Bellegarde, jedan od autora mozaika iz 1968. godine u Veloj Luci i njegova supruga Marquita Doassans, Gabriela i Elena Porro, kćer i udovica velikog kubansko-francuskog arhitekta Ricarda Porroa, autora urbanističkog plana za turističko naselje Plitvine, Brunhild Meyer-Ferrari, udovica Luc Ferrarija, Renaud de la Noue, suradnik Ricarda Porroa, Claude Bauret Allard, pariška slikarica u gostima u Veloj Luci tijekom 19060-ih i 1970-ih, bili su divni domaćini, pomogli nam rasvijetliti brojne nedoumice i ukazali na dotad nepoznate radove. 

Pročitaj više...
23. 08. 2018.

promijenjena lokacija za Kritički turizam: Disappeariing

Umjesto najavljenog ljetnog kina program će se održati na Trgu Sv. Justine u  Korčuli.

Pročitaj više...
06. 07. 2018.

tekst Međunarodni susreti u Veloj Luci 1968 - 1972

Objavljen je tekst Darka Fritza Međunarodni susreti u Veloj Luci 1968 - 1972., ORIS, br. 111, str 142-151. Hrvatski i engleski.

Pročitaj više...
01. 06. 2018.

Promjenjen termin izložbe Ugo La Pietra

Promjenjen je termin izložbe "Ugo La Pietra : neuravnoteženi sistemi" na 3. do 11. 7. 2018.

Pročitaj više...
29. 05. 2018.

Anita Bačić u emisiji na HRTu

U emisiji U potrazi za boljim životom emitiranoj 29. 5. 2018. na HRTu gostovala je umjetnica iz Australije Anita Bačić, koja je boravila na Korčuli u sklopu projekta Kritički turizam: Walk(in)Past, mikro rezidencija i vodstvo kojeg razvija sa udrugom Siva zona od 2015.

Pročitaj više...
05. 05. 2018.

Sva kina na jadranskoj obali

Objavljeni su prvi rezultati istraživanja o kinematografiji svih jadranskih otoka (+ Pelješac), lista svih kino dvorana koje su ikada djelovale. Autori: Sonja Leboš, Ivan Ramljak i Darko Fritz za udrugu Siva zona.
Ako vidiš da neko nedostaje, molim te obavijesti nas!

Pročitaj više...
10. 11. 2017.

festival SERUM

Udruga Siva zona će se ponovo predstaviti na festivalu SERUM koji će se održati od 10-13.11. 2017. na prostoru Venerande u gradu Hvaru, u organizaciji Platforme Hvar.

Pročitaj više...