siva) (zona . prostor suvremene i medijske umjetnosti

Trenutno događanje:

20. 01. 2022. - 31. 03. 2022.

Hatch Leaks

Mirna Udovčić

Umjetnički rad Mirne Udovčić Hatch Leaks izložen na glavnom trgu grada Korčule, Trgu sv. Marka do 31. 3. 2022., a vidljiv je preko osobnih mobilnih uređaja (spajanje preko Wi-Fi mreže 'siva) (zona'). Predstavljanjem umjetničkog rada Mirne Udovčić s radom nastavlja Wi-Fi galerija siva) (zona, koja će biti trajno otvorena slijedećih godina. Riječ je o novom formatu prezentacije odabranih umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

16. 12. 2021. - 16. 03. 2022.

Bernardo Bernardi, informativni pano

Bernardo Bernardi

Bernardo Bernardi (Korčula, 1921. – Bol na Braču, 1985.)

Pročitaj više...

Svakodnevica i prehrana tijekom pandemije Covid 19 – korona virus

Molimo vas da ispunite anketu o vašoj prehrani u vrijeme pandemije. Prikupljeni podaci su anonimni i upotrijebit će se u svrhu daljnjih istraživanja i valorizacije prehrane u okviru programa Sive zone: 'Politike zelenih prostora' (gdje je obavljeno istraživanje o samoniklom jestivom bilju) i 'Učiti iz krize’. Anketa je sada dostupna samo na hrvatskom jeziku. Nakon obrade podataka podaci će biti dostupni na web stranici Sive zone. Priprema, provedba i obrada ankete: Sani Sardelić, Siva zona - prostor suvermene i medijske umjetnosti Hvala na sudjelovanju!

Pročitaj više...

Kinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije jadranskih otoka 20. stoljeća. Projekt obuhvaća istraživanje povijesti kinoprikazivalaštva i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Ova tema do sada nije bila sustavno obrađivana, tako da je višegodišnje istraživanje autora projekta uz terenski i arhivski rad bio otvoren za nadopunu preko platformi za komunikaciju. Kinematografija je diferencirani narativ o krajolicima i prostorima otoka: s jedne strane kinematografi su oblikovali modernu urbanost, a s druge strane reprezentirali kulturni kontekst i urbanost te međuljudske odnose koje ona motivira. Kinofikacija na otocima bila je snažan aspekt njihove modernizacije. Uz gradove gdje su već postojale, nakon 2. svjetskog rata otvorene su kino dvorane i u mnogim selima. Uz razvoj turizma 1960-ih otvorena su brojna ljetna kina, koja iskustvu gledanja filma pridaju dodanu atmosfersku vrijednost. U svom kratkom dokumentarnom filmu Kino otok (produkcija: Restart, 2016.), jedan od autora ovog projekta, redatelj i filmski kritičar Ivan Ramljak, zabilježio je otužnu suvremenost brojnih zaboravljenih otočnih kinematografa. Film Kino otok tako nije samo elegija o zaboravu, već i oda sjećanju na društveno iskustvo kina, oda čiji ritam pulsira i u podlozi ovog projekta. Društvenu potrebu za kolektivnim iskustvom gledanja filma osjećamo i danas, jer društvo bez kolektivnih iskustava jednostavno – ne postoji.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Istraživanje metodološki obuhvaća etnografsko i faktografsko mapiranje industrijske baštine, prikupljanje dokumentacije i njenu digitalizaciju, bilježenje postojećih stanja objekata, bilježenje sjećanja, rad s kazivačima, arhiviranje, kao i kasniju analizu, interpretaciju i kritičko sagledavanje građe. Projekt nudi nove modele prepoznavanja i valoriziranja baštine. Fokusiran je prvenstveno na detektiranje, prepoznavanje, artikuliranje i revaloriziranje aspekata nematerijalne otočke industrijske baštine 20. stoljeća, najvećim dijelom na proizvodnju i rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije. Industrijalizacija je bitno modificirala, kako lokalne uvjete života i standard, tako i kolektivnusvijest mještana. Istraživanje obuhvaća i kasnije postindustrijsko razdoblje, tranzicijski period i njegove posljedice, posvećujući posebnu pažnju bilježenju i tumačenju lokalne memorije i generacijskih promjena u načinu života, svijesti, razmišljanja i baštinjenja. Feministički i kritički pristup rodnoj problematici industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja i prenošenja iskustva prepoznat je kao ključni element pri (pre)ispisivanju službene i neslužbene lokalne povijesti. Utoliko etnografija svakodnevice obuhvaća i osvještava velik broj radnica u industrijskim pogonima, pogotovo Vele Luke, te prepoznaje bitne razlike između muškog i ženskog iskustva rada i življenja, načina sjećanja, bilježenja i pričanja. Umjetnička produkcija uključuje prozu i video Marije Borovičkić, radionice s lokalnom zajednicom i učenicima osnovne škole Božene Končić Badurina koja je rezultirala izdanjem umjetničke knjige, te filma i VR instalacije Dijane Protić.

Pročitaj više...

vijesti

04. 11. 2021.

CENSE ALMANAC

Na temu zvučnih ekologija objavljen je CENSE ALMANAC.

Pročitaj više...
27. 09. 2021.

Darko Fritz i Jana Dabac na Radio Korčula

U emisiji Dore Lozice Mikelić Radio Korčula, kustos Darko Fritz i umjetnica Jana Dabac predstavili su projekt/izložbu Odjeci prostora_Korčula.

Pročitaj više...
14. 09. 2021.

Maja Flajisg o suhozidima

Maja Flajsig na radiju govori o suhozidima, nakon predavanja u Sivoj zoni. Sani Sardelić čita Šegedina. Radio Korčula, Eko Pitanja, 14. 9. 2021.

Pročitaj više...
03. 06. 2021.

Knjiga The Jellyfish and the Moon

The Jellyfish and the Moon je kao performans premijerno izveden u programu Sive zone 2017, a sada je obljevljen kao knjiga.

Pročitaj više...
15. 05. 2021.

Ilija Šoškić izlaže video Tautologije

Ilija Šoškić izlaže video Tautologije, nastalog u produkciji Sive zone, na retrospektivnoj izložbi Mikrokozimi, Kolektor, Podgorica. Izložba traje od 15. 5. do 15. 6. 2021.

Pročitaj više...