siva) (zona . prostor suvremene i medijske umjetnosti

Trenutno događanje:

15. 12. 2023. - 01. 03. 2024.

Wi-Fi siva) (zona, Ambasada TheWrong biennala

Željko Badurina, Boris Cvjetanović, Mihael Giba, Iqra Iqbal, Nour Sokhon, Ivana Sovilj, Mirna Udovčić

Ambasada Wi-Fi siva) (zona dio je TheWrong biennala i sastoji se od prezentacije na fizičkoj lokaciji radova dosada prezentiranih u Korčuli u sklopu Wi-Fi galerije siva) (zona. Predstavljeni su radovi autora koji su ih tijekom 2022. i 2023. producirali u specifičnom formatu za Wi-Fi galeriju: Željko Badurina, Boris Cvjetanović, Mihael Giba, Iqra Iqbal, Nour Sokhon, Ivana Sovilj i Mirna Udovčić.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

07. 12. 2023. - 29. 02. 2024.

Razmatranja za Root-Code Re·Wiring

Juan Pablo García Sossa / JPGS

Juan Pablo García Sossa, koji djeluje pod umjetničkim imenom JPGS, istražuje razvoj kultura, vizija, stvarnosti i svjetova kroz remiksiranje i ponovno prisvajanje tehnologija iz perspektive Tropikósa (Tropi kao regija i način razmišljanja).

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

01. 11. 2023. - 01. 03. 2024.

Paviljon Wi-Fi siva) (zona na TheWrong biennalu

Željko Badurina, Boris Cvjetanović, Mihael Giba, Iqra Iqbal, Nour Sokhon, Ivana Sovilj, Mirna Udovčić

Paviljon Wi-Fi siva) (zona dio je TheWrong biennala i sastoji se od prezentacije na darknetu radova dosada prezentiranih samo u Korčuli.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

06. 10. 2023. - 01. 03. 2024.

Genius Loci

Gaia Radić

Udruga Siva zona nastavlja niz produkcija i prezentacija umjetničkih radova o Memorijalnom kompleksu iz 1982. lokalno kolokvijano zvanom - Spomenik, koji je projektirao arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi kao posvetu poginulima Korčulanima u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je oblikovan kao multifunkcionalan javni prostor, u obliku amfiteratra izrađenog od kamena kao jedinog materijala.

Pročitaj više...Kinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije jadranskih otoka 20. stoljeća. Projekt obuhvaća istraživanje povijesti kinoprikazivalaštva i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Ova tema do sada nije bila sustavno obrađivana, tako da je višegodišnje istraživanje autora projekta uz terenski i arhivski rad bio otvoren za nadopunu preko platformi za komunikaciju. Kinematografija je diferencirani narativ o krajolicima i prostorima otoka: s jedne strane kinematografi su oblikovali modernu urbanost, a s druge strane reprezentirali kulturni kontekst i urbanost te međuljudske odnose koje ona motivira. Kinofikacija na otocima bila je snažan aspekt njihove modernizacije. Uz gradove gdje su već postojale, nakon 2. svjetskog rata otvorene su kino dvorane i u mnogim selima. Uz razvoj turizma 1960-ih otvorena su brojna ljetna kina, koja iskustvu gledanja filma pridaju dodanu atmosfersku vrijednost. U svom kratkom dokumentarnom filmu Kino otok (produkcija: Restart, 2016.), jedan od autora ovog projekta, redatelj i filmski kritičar Ivan Ramljak, zabilježio je otužnu suvremenost brojnih zaboravljenih otočnih kinematografa. Film Kino otok tako nije samo elegija o zaboravu, već i oda sjećanju na društveno iskustvo kina, oda čiji ritam pulsira i u podlozi ovog projekta. Društvenu potrebu za kolektivnim iskustvom gledanja filma osjećamo i danas, jer društvo bez kolektivnih iskustava jednostavno – ne postoji.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Istraživanje metodološki obuhvaća etnografsko i faktografsko mapiranje industrijske baštine, prikupljanje dokumentacije i njenu digitalizaciju, bilježenje postojećih stanja objekata, bilježenje sjećanja, rad s kazivačima, arhiviranje, kao i kasniju analizu, interpretaciju i kritičko sagledavanje građe. Projekt nudi nove modele prepoznavanja i valoriziranja baštine. Fokusiran je prvenstveno na detektiranje, prepoznavanje, artikuliranje i revaloriziranje aspekata nematerijalne otočke industrijske baštine 20. stoljeća, najvećim dijelom na proizvodnju i rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije. Industrijalizacija je bitno modificirala, kako lokalne uvjete života i standard, tako i kolektivnusvijest mještana. Istraživanje obuhvaća i kasnije postindustrijsko razdoblje, tranzicijski period i njegove posljedice, posvećujući posebnu pažnju bilježenju i tumačenju lokalne memorije i generacijskih promjena u načinu života, svijesti, razmišljanja i baštinjenja. Feministički i kritički pristup rodnoj problematici industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja i prenošenja iskustva prepoznat je kao ključni element pri (pre)ispisivanju službene i neslužbene lokalne povijesti. Utoliko etnografija svakodnevice obuhvaća i osvještava velik broj radnica u industrijskim pogonima, pogotovo Vele Luke, te prepoznaje bitne razlike između muškog i ženskog iskustva rada i življenja, načina sjećanja, bilježenja i pričanja. Umjetnička produkcija uključuje prozu i video Marije Borovičkić, radionice s lokalnom zajednicom i učenicima osnovne škole Božene Končić Badurina koja je rezultirala izdanjem umjetničke knjige, te filma i VR instalacije Dijane Protić.

Pročitaj više...

vijesti

06. 02. 2024.

Press: O izložbi Darka Fritza Zamišljene budućnosti: Turizam

O izložbi i projektu Darka Fritza Zamišljene budućnosti: Turizam piše Romina Peritz za Jutarnji list, str. 20 / 21.

Pročitaj više...
01. 02. 2024.

Press: O wi-fi galeriji na The Wrong Biennaleu

Dora Meštrović objavila je tekst O digitalnoj umjetnosti, izvaninstitucionalnom radu i marginalnosti o wi-fi galeriji Siva zona i izložbi na The Wrong Biennale i u MAMA Zagreb.

Pročitaj više...
24. 11. 2023.

Video o projektu Genius Loci Gaie Radić

Video o korčulanskom projektu Genius Loci Gaie Radić je na online platformama Sive zone: vimeo.com/887956249 i https://www.youtube.com/watch?v=LAwfKzHGEIA
Instalacija Genius Loci je izložena u Gradskom muzeju Korčula do 1. 3. 2024.

 

Pročitaj više...
04. 11. 2023.

In memoriam: Ivan Faktor

Preminuo je Ivan Faktor (7. 6. 1953. - 4. 12. 2023.), dragi prijatelj i umjetnik koji je u prvoj izlagačkoj sezoni u Sivoj zoni, 2006., predstavio izložbu Željko Jerman: Moj mjesec.

Pročitaj više...
05. 10. 2023.

Press: Dario Dunatov, Vizkultura o djelovanju i programima Sive)(zone

O djelovanju i programima udruge Siva)(zona, koja uglavnom djeluje na Korčuli, piše Dario Dunatov za Vizkulturu.
https://vizkultura.hr/redefiniranje-pozicije-kulture-na-otoku

Pročitaj više...
20. 06. 2023.

Press: povodom izložbe Borisa Cvjetanovića 'Hemingway na Lastovu'

Povodom nove izložbe Borisa Cvjetanovića 'Hemingway na Lastovu' u Wi-Fi galeriji grey area . siva zona u Korčuli piše Karmela Devčić za Jutarnji list.

Pročitaj više...
22. 05. 2023.

Graditeljice maestrala na Feminisms in a transnational perspective

Dijana Protić predstavlja o VR projektu Graditeljice maestrala premijerno prikazanog i nastalog u produkciji Sive zone na Feminisms in a transnational perspective: Re/configuration, Worlds in motion koji se održava u Dubrovniku od 22. do 26. 5. 2023.

Pročitaj više...
18. 05. 2023.

Press: Intervju sa Sani Sardelić

Intervju sa Sani Sardelić: “… kao članica udruge Siva zona – prostora suvremene i medijske umjetnosti, u kojoj kroz platformu Politike zelenih prostora nastojimo sagledati novu epohu u nastajanju – antropocen, provodimo istraživanja, te potičemo produkcije i prezentacije umjetničkih i znanstvenih radova.”

Pročitaj više...
20. 04. 2023.

Elaborat u sklopu projekta WINTER MED ocijenjen najboljim

Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji unutar projekta WINTER MED osvojio je godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata u kategoriji Medalje za planiranje prostora. U projektnom timu sudjelovala i članica Sive zone Sani Sardelić.

Pročitaj više...