Anita Bačić u emisiji na HRTu

U emisiji U potrazi za boljim životom emitiranoj 29. 5. 2018. na HRTu gostovala je umjetnica iz Australije Anita Bačić, koja je boravila na Korčuli u sklopu projekta Kritički turizam: Walk(in)Past, mikro rezidencija i vodstvo kojeg razvija sa udrugom Siva zona od 2015.

Iz emisije:
'Anita je rođena na Tasmaniji, roditelji su stigli u Australiju kasnih 60-ih. Iako se preziva Bačić, obiteljska loza nije korčulanska. Otac je iz Miljavaca, majka iz Kutine. Na Tasmaniji je istraživala priče doseljenika iz Blata, kojih u Australiji ima dosta. Nastavlja s projektom i na Korčuli. Ideja je slijediti put ljudi i njihove sudbine, povezati imigrantske priče s prostorom.
Pronalazim u Australiji ljude koji još imaju veze s Blatom. Mnogi od njih volontiraju u projektu te navode današnje stanovnike Blata da koračaju mjestom na tragu uspomena i mjesnih priča. Fizička mjesta tako su povezana s uspomenama. Na tom projektu surađujem sa korčulanskom udrugom Siva zona, objašnjava Anita.
Mnoge su hrvatske obiteljske loze, ne samo otočne, uhvatile korijenje na zapadu kontinenta. U potrazi za boljim životom, nakon što je filoksera poharala dalmatinske vinograde.'

Emisiju U potrazi za boljim životom možete u cjelosti vidjeti na priloenoj poveznici, a Anita se pojavljuje od 4.06 do 4.50 minuti.
http://magazin.hrt.hr/445683/u-potrazi-za-boljim-zivotom

2018-05-29