Kritički turizam: Walk(in)Past, mikro rezidencija i vodstvo

Anita Bačić
19. 05. 2018. - 25. 05. 2018.
Kustos/i: Sonja Leboš
Potpora: Australia Council for the Arts, Blast Theory, pvi collective

Blato
21 - 23. 5. vodstvo kroz Blato
prema dogovoru 0955521497 ili anita@onesixty.net

Osnova projekta su osobna sjećanja bivših stanovnika Blata koji su emigrirali u Australiju. Emigranti postaju prpripovjedači koji, kroz pomoć telefona, osobno vode turu kroz Blato.

Ukoliko želite postati šetač između 21. i 23. 5. i sudjelovati u vodstvu (bez naknade), kontaktirajte Anitu na 0955521497 ili anita@onesixty.net

Anita Bačić sudjeluje je u artist-in-residence programu sive) (zone, koristeći studiju slučaja mjesta Blato kao početnu točku unaprijeđivanja svojih istraživanja prostora i mjesta koji spajaju narative hrvatske migracije u Australiji s onim što je ostalo iza njih.

Proces projekta Anita je dokumentirala u blogu Blato Project.

U emisiji U potrazi za boljim životom emitiranoj 29. 5. 2018. na HRTu gostovala je Anita Bačić, govoreći o ovom projektu.

Iz emisije:
'Anita je rođena na Tasmaniji, roditelji su stigli u Australiju kasnih 60-ih. Iako se preziva Bačić, obiteljska loza nije korčulanska. Otac je iz Miljavaca, majka iz Kutine. Na Tasmaniji je istraživala priče doseljenika iz Blata, kojih u Australiji ima dosta. Nastavlja s projektom i na Korčuli. Ideja je slijediti put ljudi i njihove sudbine, povezati imigrantske priče s prostorom.
Pronalazim u Australiji ljude koji još imaju veze s Blatom. Mnogi od njih volontiraju u projektu te navode današnje stanovnike Blata da koračaju mjestom na tragu uspomena i mjesnih priča. Fizička mjesta tako su povezana s uspomenama. Na tom projektu surađujem sa korčulanskom udrugom Siva zona, objašnjava Anita.
Mnoge su hrvatske obiteljske loze, ne samo otočne, uhvatile korijenje na zapadu kontinenta. U potrazi za boljim životom, nakon što je filoksera poharala dalmatinske vinograde.'

Emisiju U potrazi za boljim životom možete u cjelosti vidjeti na priloženoj poveznici, a Anita se pojavljuje od 4.06 do 4.50 minuti.
http://magazin.hrt.hr/445683/u-potrazi-za-boljim-zivotom

O autoru

Anita Bačić je umjetnica sa sjedištem u Hobartu (Australija), a istražuje stare i nove medije, s fokusom na interaktivna iskustva. Bačić je fascinirana konstrukcijom narativa, imaginarija i iskustava, te načinom na koji kao individue možemo interaktivno doprinijeti tim procesima. Anita sustavno istražuje radove koji ohrabruju znatiželju, participaciju, osobne veze i autorefleksiju koja zauzvrat potencijalno izaziva naše percepcije te načine na koji vidimo i interpretiramo svijet oko nas.
Nedavno je završila šetnju koja je bazirana na odnosu spram određene lokacije, konkretno radi se o ulicama grada Moonah, Tasmania a projekt se zove “an/other time”. Projekt dijeli osobne neispričane priče migranata nakon 2. svjetskog rata koji su došli na Tasmaniju sredinom 20. stoljeća. Njihov doprinos građenju tasmanijskog društva nije dovoljno prepoznat kao dio povijesti Tasmanije.
Bačić posjeduje diplomu Master of Fine Arts, School of Media Arts from COFA, UNSW te prvostupničku diplomu Bachelor of Fine Arts from Tasmanian College of the Arts, UTAS. Dobitnica je stipendija i nagrada u Australiji i internacionalno, a bila je i sudionicom brojnih rezidencija, uključujući Cité Internationale des Arts artist residency u Parisu te Artist in Residence u Artspace, Sydney.
Radovi Anite Bačić izlagani su u Australiji i internacionalno, a sudjelovala je na raznim festivalima: Festival of Voices, Parramatta Lanes, White Night Melbourne, Nextwave Festival, Electrofringe New Media Arts Festival, ANAT’s Portable Worlds I & II (AUS), amberPlatform (TK), Videobrasil and File (BR).