Dva zalaska Sunca

Željko Badurina
20. 04. 2022. - 31. 07. 2022.
Kustos/i: Darko Fritz, Format C
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula, Format C
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb Gradski ured za kulturu, Dubrovačko-neretvanska županija

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Izložba Dva zalaska Sunca Željka Badurine predstavljena je na glavnom trgu grada Korčule, Trgu sv. Marka, do 31. 7. 2022. godine. Izložba je vidljiva preko osobnih mobilnih uređaja, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Izložba predstavlja izbor od 37 radova koji se odnose na temu turizma, a nastali su i objavljivani na društvenim mrežama od 2013. do 2022. godine. U radu Željka Badurine zajednički su elementi humora, ironije, apsurda, postupci reinterpretacije, simulacije i montaže, često korištenje ready-madea, pop arta kao i njihovo međusobno ispreplitanje. Propitujući teme globalizacije i hrvatskog turizma ova serija radova uklapa se u projektnu smjernicu sive) (zone Kritički turizam, koja predstavlja umjetničke radove propitujući posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara, kao što su javni prostor i infrastruktura. Kritički turizam podrazumijeva kritiku neplanske prostorne turistifikacije, kao i njene društvene i estetske konotacije.

Wi-Fi galerija siva) (zona je digitalna galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Wi-Fi galerija sive) (zone sljedećih godina bit će dostupna na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu, a umjetničke radove će odabirati kustosi iz organizacija siva) (zona i Format C.

O autoru

Željko Badurina rođen je 1966. godine u Zagrebu. Godine 1996. diplomirao na grafičkom odjelu ALU  u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Član je HDLU-a i HZSU-a. Od 2005. godine radi na projektu mail arta pod nazivom «POST-ART». Uobičajeno ga zaokupljaju različiti suvremeni fenomeni u sferi vizualne kulture i društvenog života – masmediji, potrošačko društvo, turizam, aktualni događaji te manifestacije kiča na različitim društvenim razinama. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Od kolovoza 2012. aktivno objavljuje svoje radove i komentare na društvenoj mreži Facebook. Dobitnik je Nagrade Gradskog ureda za kulturu na 3. hrvatskom trijenalu grafike 2003. godine i Nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2013. godine.
https://www.facebook.com/zeljko.badurina
https://zeljkobadurina.wordpress.com