siva) (zona . prostor suvremene i medijske umjetnosti

Trenutno događanje:

03. 12. 2021. - 10. 12. 2021.

Graditeljice maestrala

Dijana Protić, Marta Stražičić, Manja Ristić

U okviru projekta Industrijska baština otoka Korčule održat će se izložba VR instalacije Graditeljice maestrala autorica Dijane Protić, Marte Stražičić i Manje Ristić. Izložba je premijerno prikazana na Korčuli u kolovozu 2021. Na dan otvorenja 3.12. VR se može pogledati u periodu 18-21h. Izložbu možete posjetiti od 07.-10.12. unutar radnog vremena GMK (14-20h).

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

13. 08. 2021. - 15. 12. 2021.

quotes by architect rem koolhaas meet the attngan tool

Mirna Udovčić

Umjetnički rad Mirne Udovčić 'quotes by architect rem koolhaas meet the attngan tool' izložen na glavnom trgu grada Korčule, Trgu sv. Marka do 31. 10. 2021., a vidljiv je preko osobnih mobilnih uređaja (spajanje preko Wi-Fi mreže 'siva) (zona'). Predstavljanjem umjetničkog rada Mirne Udovčić započinje s radom Wi-Fi galerija siva) (zona, koja će biti trajno otvorena slijedećih godina. Riječ je o novom formatu prezentacije odabranih umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Pročitaj više...

Svakodnevica i prehrana tijekom pandemije Covid 19 – korona virus

Molimo vas da ispunite anketu o vašoj prehrani u vrijeme pandemije. Prikupljeni podaci su anonimni i upotrijebit će se u svrhu daljnjih istraživanja i valorizacije prehrane u okviru programa Sive zone: 'Politike zelenih prostora' (gdje je obavljeno istraživanje o samoniklom jestivom bilju) i 'Učiti iz krize’. Anketa je sada dostupna samo na hrvatskom jeziku. Nakon obrade podataka podaci će biti dostupni na web stranici Sive zone. Priprema, provedba i obrada ankete: Sani Sardelić, Siva zona - prostor suvermene i medijske umjetnosti Hvala na sudjelovanju!

Pročitaj više...

Kinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije jadranskih otoka 20. stoljeća. Projekt obuhvaća istraživanje povijesti kinoprikazivalaštva i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Ova tema do sada nije bila sustavno obrađivana, tako da je višegodišnje istraživanje autora projekta uz terenski i arhivski rad bio otvoren za nadopunu preko platformi za komunikaciju. Kinematografija je diferencirani narativ o krajolicima i prostorima otoka: s jedne strane kinematografi su oblikovali modernu urbanost, a s druge strane reprezentirali kulturni kontekst i urbanost te međuljudske odnose koje ona motivira. Kinofikacija na otocima bila je snažan aspekt njihove modernizacije. Uz gradove gdje su već postojale, nakon 2. svjetskog rata otvorene su kino dvorane i u mnogim selima. Uz razvoj turizma 1960-ih otvorena su brojna ljetna kina, koja iskustvu gledanja filma pridaju dodanu atmosfersku vrijednost. U svom kratkom dokumentarnom filmu Kino otok (produkcija: Restart, 2016.), jedan od autora ovog projekta, redatelj i filmski kritičar Ivan Ramljak, zabilježio je otužnu suvremenost brojnih zaboravljenih otočnih kinematografa. Film Kino otok tako nije samo elegija o zaboravu, već i oda sjećanju na društveno iskustvo kina, oda čiji ritam pulsira i u podlozi ovog projekta. Društvenu potrebu za kolektivnim iskustvom gledanja filma osjećamo i danas, jer društvo bez kolektivnih iskustava jednostavno – ne postoji.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje teži objediniti interdisciplinarni pristup kulturnih antropologa, etnologa, kustosa, umjetnika, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative.

Pročitaj više...

vijesti

04. 11. 2021.

CENSE ALMANAC

Na temu zvučnih ekologija objavljen je CENSE ALMANAC.

Pročitaj više...
27. 09. 2021.

Darko Fritz i Jana Dabac na Radio Korčula

U emisiji Dore Lozice Mikelić Radio Korčula, kustos Darko Fritz i umjetnica Jana Dabac predstavili su projekt/izložbu Odjeci prostora_Korčula.

Pročitaj više...
14. 09. 2021.

Maja Flajisg o suhozidima

Maja Flajsig na radiju govori o suhozidima, nakon predavanja u Sivoj zoni. Sani Sardelić čita Šegedina. Radio Korčula, Eko Pitanja, 14. 9. 2021.

Pročitaj više...
03. 06. 2021.

Knjiga The Jellyfish and the Moon

The Jellyfish and the Moon je kao performans premijerno izveden u programu Sive zone 2017, a sada je obljevljen kao knjiga.

Pročitaj više...
15. 05. 2021.

Ilija Šoškić izlaže video Tautologije

Ilija Šoškić izlaže video Tautologije, nastalog u produkciji Sive zone, na retrospektivnoj izložbi Mikrokozimi, Kolektor, Podgorica. Izložba traje od 15. 5. do 15. 6. 2021.

Pročitaj više...