siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

Trenutno događanje:

19. 05. 2018. - 25. 05. 2018.

Kritički turizam: Walk(in)Past, mikro rezidencija i vodstvo

Anita Bačić

Osnova projekta su osobna sjećanja bivših stanovnika Blata koji su emigrirali u Australiju. Emigranti postaju prpripovjedači koji, kroz pomoć telefona, osobno vode turu kroz Blato.

Pročitaj više...Kinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije svih jadranskih otoka. Kinematografija otoka do sada nije još sustavno i cjelovito obrađivana. Prva faza projekta obuhvaća istraživanje povijesti kino-prikazivalaštva na otoku i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Popis svih kino dvorana na jadranskim otocima vidi ovdje.  

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje teži objediniti interdisciplinarni pristup kulturnih antropologa, etnologa, kustosa, umjetnika, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative.

Pročitaj više...

Politike zelenih prostora

Suživot biljaka i ljudi jedna je od odrednica kojom je obilježen razvoj čovječanstva. Značajne dinamične razlike unutar sustava ljudskih zajednica uočavaju se upravo na promjenama odnosa između čovjeka i bilja, te se putem tih promjena može pratiti povijesni i civilizacijski razvoj.  Otok Korčula, u srcu Mediterana, naseljen od prapovijesti, odabrano je mjesto polazišta umjetničkog istraživanja; topos kao sredstvo ukazivanja značaja biodiverziteta, ali i nalazišta argumenata za kritiku industrije hrane i kontrole uzgoja sjemena. Stanovništvo se tradicijski koristilo značajnim otočnim prirodnim resursima te su se znanja, vještine i sustavi vrijednosti koji su naglašeno uključivali i procese dugog trajanja generacijski nasljeđivali. Svijest o važnosti očuvanja samoodrživih rezervata, primjerice šuma dalmatinskog hrasta crnike i dalmatinskog crnog bora, tog osebujnog obilježja otoka Korčule, utkana je i u Statut grada i otoka Korčule iz 1214., najstariji zakonik dalmatinskih komuna.  

Pročitaj više...

vijesti

05. 05. 2018.

Sva kina na jadranskoj obali

Objavljeni su prvi rezultati istraživanja o kinematografiji svih jadranskih otoka (+ Pelješac), lista svih kino dvorana koje su ikada djelovale. Autori: Sonja Leboš, Ivan Ramljak i Darko Fritz za udrugu Siva zona.
Ako vidiš da neko nedostaje, molim te obavijesti nas!

Pročitaj više...
10. 11. 2017.

festival SERUM

Udruga Siva zona će se ponovo predstaviti na festivalu SERUM koji će se održati od 10-13.11. 2017. na prostoru Venerande u gradu Hvaru, u organizaciji Platforme Hvar.

Pročitaj više...
22. 10. 2017.

New Materialisms na HRT3

Darko Ftitz govori o seriji izložbi Sive zone pod nazivom New Materialisms u emisiji Treći format - Emisija o kulturi urednice i voditeljice Vlatke Kolarović, HRT 3, nedjelja 22.10. 22:40 h i ponedjeljak 23.10. 10:35 h

Pročitaj više...
10. 10. 2017.

interview Robertina Šebjanić

Objavljen je intervju Underwater sound pollution and jellyfish communication.  Robertina Šebjanić govori o boravku na mikro rezidenciji u Sivoj zoni i projektu na blogu we make money not art.

Pročitaj više...
09. 09. 2017.

Posveta Arminu Medoschu

Stadtwerkstatt, Linz

Pročitaj više...
02. 09. 2017.

film Tadeusza Kantora u Puli


Projekcija filma predstave 'La macchina dell'amore e della morte' poljskog redatelja Tadeusza Kantora u 2.9. u 20h u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta u Pulli.

Pročitaj više...
04. 08. 2017.

Annick Bureaud: The Smell of the Fig Tree

Annick Bureaud obajvila je vizualni dnevnik The Smell of the Fig Tree o mikro-rezidenciji u Sivoj zoni u kojoj je boravila sa Robertinom Šebjanić. Uključuje pdf dokument na 92 stranice

Pročitaj više...
25. 07. 2017.

radio najava performansa Kritički turizam (2): Podmorje: Bijeg od (zvučnog) zagađenja

Darko Fritz najavljuje program Kritički turizam (2): Podmorje: Bijeg od (zvučnog) zagađenja na Radio Korčuli.

Pročitaj više...