Armina Pilav - Intervencija u javnom prostoru Korčule

Armina Pilav
26. 06. 2020. - 11. 10. 2020.
Kustos/i: Sonja Leboš
U suradnji sa: Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo
Potpora: Ministarstvo kulture RH

oglasne ploče u gradu Korčuli
intervencija u javnom prostoru
Gostovanje Armine Pilav, čiji se interes za sliv rijeke Neretve manifestirao kroz niz istraživanja, potaknuto je pitanjem opskrbe pitke vode na otoku, a naročito u gradu Korčuli. Pitka voda na Korčulu (kao i na veliki dio Pelješca, Mljet i Lastovo) stiže upravo iz neretvanskog sliva. 
U sedam dana, koliko je Armina Pilav provela na Korčuli, u suradnji s kulturnom antropologinjom Sonjom Leboš, projekt managericom i istraživačicom sive) (zone, započet je istraživački rad na temu opskrbe otoka Korčule iz neretvanskog sliva (izvor Prud). Provedeno je arhivsko istraživanje u Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo u Žrnovu, obavljen terenski rad u okolici Korčule, a provedeni su i otvoreni intervjui.
 
U petak 26. lipnja 2020. na oglasnim pločama u Korčuli postavljeni su radovi Armine Pilav (u suradnji sa Sonjom Leboš), s pozivom građanima otoka i grada Korčule da se jave kako bi zajednički promišljali naše najvažnije javno dobro nakon zraka koji dišemo - pitku vodu. 
Ovom malom intervencijom u javni prostor grada Korčule Armine Pilav započinjemo dugoročni projekt koji će se baviti infrastrukturalnim sustavima otoka, unutar naših programskih linija Kritički turizam i Politike zelenog prostora.
 
Intervencija će kao poziv građanima biti periodično prisutna na oglasnim pločama do kraja listopada, nakon čega ćemo nastaviti s obradom prikupljenih podataka od građana i daljnjim arhivskim te drugim oblicima istraživanja.

O autoru

Armina Pilav je arhitektica (naslov doktorice znanosti obranila je na Sveučilišta IUAV u Veneciji), feministica i istraživačica, te je sada zaposlena kao predavačica na Sveučilištu u Sheffieldu (Odsjek za krajobraznu arhitekturu).
Provodila je istraživanja rijeke Neretve koje se bavilo antropogenim utjecajima na Neretvu, s naglaskom na posljedice rata iz 1990-ih.