siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti


Mapiranje kinematografije otoka Korčule

U istraživanju povjesti suvremenosti otoka Korčule koje se ostvaruje kroz mrežu kor::net (Korčula Network), kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije otoka Korčule 20. stoljeća. Kinematografija na otoku Korčula do sada nije još sustavno i cjelovito obrađivana, tek je objavljena nekolicina tekstova o partikularnim fimskim temama o Žrnovu, Veloj Luci i Blatu.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje teži objediniti interdisciplinarni pristup kulturnih antropologa, etnologa, kustosa, umjetnika, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative.

Pročitaj više...

Politike zelenih prostora

Suživot biljaka i ljudi jedna je od odrednica kojom je obilježen razvoj čovječanstva. Značajne dinamične razlike unutar sustava ljudskih zajednica uočavaju se upravo na promjenama odnosa između čovjeka i bilja, te se putem tih promjena može pratiti povijesni i civilizacijski razvoj.  Otok Korčula, u srcu Mediterana, naseljen od prapovijesti, odabrano je mjesto polazišta umjetničkog istraživanja; topos kao sredstvo ukazivanja značaja biodiverziteta, ali i nalazišta argumenata za kritiku industrije hrane i kontrole uzgoja sjemena. Stanovništvo se tradicijski koristilo značajnim otočnim prirodnim resursima te su se znanja, vještine i sustavi vrijednosti koji su naglašeno uključivali i procese dugog trajanja generacijski nasljeđivali. Svijest o važnosti očuvanja samoodrživih rezervata, primjerice šuma dalmatinskog hrasta crnike i dalmatinskog crnog bora, tog osebujnog obilježja otoka Korčule, utkana je i u Statut grada i otoka Korčule iz 1214., najstariji zakonik dalmatinskih komuna.  

Pročitaj više...

vijesti

22. 10. 2017.

New Materialisms na HRT3

Darko Ftitz govori o seriji izložbi Sive zone pod nazivom New Materialisms u emisiji Treći format - Emisija o kulturi urednice i voditeljice Vlatke Kolarović, HRT 3, nedjelja 22.10. 22:40 h i ponedjeljak 23.10. 10:35 h

Pročitaj više...
10. 10. 2017.

interview Robertina Šebjanić

Objavljen je intervju Underwater sound pollution and jellyfish communication.  Robertina Šebjanić govori o boravku na mikro rezidenciji u Sivoj zoni i projektu na blogu we make money not art.

Pročitaj više...
09. 09. 2017.

Posveta Arminu Medoschu

Stadtwerkstatt, Linz

Pročitaj više...
02. 09. 2017.

film Tadeusza Kantora u Puli


Projekcija filma predstave 'La macchina dell'amore e della morte' poljskog redatelja Tadeusza Kantora u 2.9. u 20h u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta u Pulli.

Pročitaj više...
04. 08. 2017.

Annick Bureaud: The Smell of the Fig Tree

Annick Bureaud obajvila je vizualni dnevnik The Smell of the Fig Tree o mikro-rezidenciji u Sivoj zoni u kojoj je boravila sa Robertinom Šebjanić. Uključuje pdf dokument na 92 stranice

Pročitaj više...
25. 07. 2017.

radio najava performansa Kritički turizam (2): Podmorje: Bijeg od (zvučnog) zagađenja

Darko Fritz najavljuje program Kritički turizam (2): Podmorje: Bijeg od (zvučnog) zagađenja na Radio Korčuli.

Pročitaj više...
23. 07. 2017.

Kritički turizam na HRT1

Na HRT1 u 22.32 h gostuje Andreja Kulunčić i govori o recentnoj izložbi Kritički turizam (1) u emisiji Kulturni Kolodvor. Repriza na Hrt3 u 00.21.

https://hrti.hrt.hr/video/show/3693756/kulturni-kolodvor-23-srpnja-2017

Pročitaj više...
12. 07. 2017.

Andreja Kulunčić i Darko Fritz na Radio Korčula

Andreja Kulunčić i Darko Fritz o izložbi Kritički turizam (1), Radio Korčula, 10. 7. 2017.

Pročitaj više...
10. 07. 2017.

najavljene izložbe u Croatia Airlines magazinu

Najava galerijskog programa za 2017 u kvartalnom časopisu Croatia Airlines Ljeto 2017., str. 132, koji je na uvidu svakom avio putniku ...

Pročitaj više...