sastanak kor::net - tekst u Dubrovačkom vjesniku

Niko Perić u Dubrovačkom vjesniku, 3. 12. 2015.: Održan sastanak suradničke platforme kor::net http://dubrovacki.hr/clanak/80243/odrzan-sastanak-korculanske-mreze-kornet

 

Održan sastanak suradničke platforme kor::net

Na poziv kor::net (Korčula Network), neformalne suradničke platforme kulturnih institucija otoka Korčule, održan je danas u Korčuli sastanak osnivača i članica ove nevladine organizacije te gradske i općinske ustanove u kulturi otoka Korčule. S temom „Umrežavanja/Networking raspravljalo se s naglaskom na različite modele suradnje u kulturi, uključujući i one prostorne, iskustva i primjere suradnje unutar pripreme za EPK Dubrovnik, te modele međunarodne suradnje i umrežavanja u cilju ostvarivanja evropskih projekata.

Sastanak je uvodno započeo Darko Fritz, osnivač udruge Siva zona iz Korčule, čiji program zajedno vodi sa Sonjom Leboš. Kako je Siva zona udruga posvećena suvremenoj i medijskoj umjetnosti te istraživanju otoka Korčule, tako je Fritz predstavio kor::net projekte, naglasivši niz dosadašnjih suradničkih programa, ali i vlastite projekte koje koordinira udruga Siva zona. Nabrojio je širi programa povijesti i suvremenosti otoka Korčule kroz razna interdisciplinarna istraživanja (Kinematografija otoka Korčule, Industrijska baština otoka Korčule, Međunarodni likovni susreti umjetnika u Veloj Luci, 1968.-1972.). Pokrenuti su i interdisciplinarni  projekti i umjetnička istraživanja:Samoniklo jestivo bilje na otoku Korčuli, te projekt Izdavaštvo otoka Korčule, o kojemu je govorila Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula. Uz brojne suradničke programe, bilo je zanimljivo pratiti izlaganje bloga o Blatu australske umjetnice Anite Bačić, koja je od nedavnog povratka iz Australije u Blato na otoku Korčuli pokušala živjeti u ritmu Korčule. Iznijela je svoja istraživanja ponovljene ekonomske krize s početka 20. stoljeća kada je filoksera poharala vinograde i uzrokovala masovnu emigraciju.

Projekt povezuje nekoliko zemalja, uvodeći novi tip participativnog modela umjetničke suradnje između eksperata, lokalnog stanovništva i dijaspore. Iz općine Vela Luka je u ime Udruge mladih govorila Maja Dragojević, a zainteresirala je prisutne o brojnim priredbama održanih u Veloj Luci ovoga ljeta, spomenuvši i brojne nadolazeće programe kroz zajednički naziv „Mladi za otok, otok za mlade“, dok je Sonja Leboš najavila novu suradnju sa Zakladom Kultura nova, koji provode novi model društveno-kulturnih centara. Tu bi kor::net mogao kreirati vlastitu međuotočnu strategiju povezivanja sa sličnim otočkim komunikacijama, čulo se kroz sveukupne vrlo zanimljive i stručne komentare , uz pojedina šira objašnjenja predavača.

Predstavljanje web stranice s kalendarom kulturnih događaja na otoku zainteresiralo je sve prisutne, uz podatke da je mreža kulturnih institucija kor::net pokrenula u 2014.g. niz akcija kojima je cilj promišljati nove modele otočke kulturne politike koja, između ostalog, sadrži i dvojezični multimedijalni kalendar svih kulturnih događanja na otoku Korčuli, uz kor::net kao neformalnu mrežu (suradnička platforma) kulturnih institucija otoka Korčule, čiji su osnivači nevladine organizacije i (gradske) ustanove u kulturi. Okuplja tri otočke udruge (Bašćina, Luško lito i Siva zona) i tri lokalne institucije u kulturi (Blatski fižuli, Centar za kulturu Vela Luka i Gradski muzej Korčula). Nažalost,za ovaj dinamični kalendar na hrvatskom i engleskom jeziku lokalne samouprave, posebno TZ gotovo i ne koriste, niti redovito objavljuju, zaključeno je na današnjem susretu u Korčuli, gdje se spomenuti predstavnici nisu ni pojavili.

Cilj je da kalendar bude otvoren za što širi broj korisnika, pa se tako kultura poima u najširem smislu - od koncerata ozbiljne glazbe do lokalnih fešti. Na taj način uređivanje kalendara i informiranje posjetitelja otoka o raznim kulturnim događanjima na otoku omogućeno je kako kulturnim udrugama, tako i centrima za kulturu, festivalima, otočkim turističkim zajednicama i knjižnicama, uz mogućnost naknadnog mijenjanja sadržaja, što je prednost naspram tiskanog programa i već postojećih on-line kalendara. Dvojezičnost kalendara omogućava globalnu dostupnost informacija turistima i posjetiteljima otoka dok multimedijalni karakter prezentacije (fotografije, video, zvuk, vanjski linkovi) povećava njihovu atraktivnost. Ovakva vrsta prezentacije potpuna je novost, omogućava planiranje posjeta kulturnim događanjima tjednima i mjesecima unaprijed, a korisnicima omogućava bolju sinkronizaciju kulturnih događanja kako bi se izbjeglo da se na otoku u jednom danu na dva mjesta odvijaju slični programi, namijenjeni ipak ograničenoj otočkoj publici. Kalendar je povezan s društvenim mrežama a pretraga je moguća na više načina: prema datumu (i za prošla i za buduća događanja), prema mjestu na otoku te preko ključne riječi (iz naziva događaja, vrste manifestacije...). Uz kalendar događanja, web stranica predstavlja aktivnosti mreže kor::net, kao i zajedničke projekte članica mreže.

Tekst i foto : Nikola Perić

Dubrovački vjesnik, 3. 12. 2015.

2015-12-03