Jake konvolucije

Nour Sokhon
01. 08. 2022. - 14. 09. 2022.
Kustos/i: Darko Fritz, Format C
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula, Format C
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Aminess Hotels & Campsites, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Izložba Jake konvolucije (Tumultuous Convolutions) libanonske umjetnice Nour Sokhon predstavljena je na glavnom trgu grada Korčule, Trgu sv. Marka, do 14. 9. 2022. godine. Izložba je vidljiva preko osobnih mobilnih uređaja, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Rad Jake konvolucije služi kao emocionalna vremenska crta koja prepričava užasavajuću priču o preopterećenju informacijama s kojim su se od kraja 2019. godine do danas mogli susresti građani Libanona (Libanonska revolucija, ekonomski kolaps, pandemija i eksplozija u luci u Beirutu 4. kolovoza). Sažetci burnih događaja u Libanonu prenošeni su putem svjetskih medijskih platformi, ali oni pružaju ograničen broj informacija o zapletenom stanju uma kojeg djelo Jake konvolucije prezentira putem zvuka i teksta. Zvukobraz (soundscape) se sastoji od snimki intervjua i terenskih snimci iz Libanona. Intervjui sadrže priče volonterke koja je radila u beirutskom Crvenom Križu te fragmente razgovora s dr. Jessicom Argo, koja se u svojim istraživanjima fokusira na zvukobraze koji izazivaju tjeskobu kao dio terapije izlaganjem. Terenske su snimke prikupljene na različitim lokacijama u državi od 2019. do 2020.

Wi-Fi galerija siva) (zona je digitalna galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Wi-Fi galerija sive) (zone sljedećih godina bit će dostupna na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu, a umjetničke radove će odabirati kustosi iz organizacija siva) (zona i Format C.

O autoru

Nour Sokhon libanonska je umjetnica sa sjedištem u Beirutu, Libanon i Berlinu, Njemačka. Njeno se stvaralaštvo fokusira na proučavanje različitih metoda rada s umjetničkim istraživanjem, uključujući intervju materijale, terenske snimke te snimljene materijale sa site specific intervencija. Istraživanja su tada pretočena u zvučno/glazbene kompozicije, performanse, interaktivne instalacije i radove s pokretnim slikama. Godine 2014. Nour završava preddiplomski studij Likovnih umjetnosti na Američkom sveučilištu u Dubaiju, a 2017. magistrira Sound for the Moving Image na Glasgow School of Art u Ujedinjenom Kraljevstvu. Godine 2019. Nour je osvojila Emerging artist Prize u Sursock muzeju u Libanonu. Nedavno je dovršila Sound Art 2020 stipendiranje koje dodjeljuje Lower Saxony i Sveučilište umjetnosti u Braunschweigu, Njemačka. Nour je izlagala ili održavala performanse u sklopu brojnih događaja preko 4 kontinenta ili u online domeni. Ona je dio dva zvučna kolektiva, Tse Tse Fly Middle East i Heya.
www.noursokhon.com