Izuzetna točka (izložba Korčula)

Hrvoje Hiršl
03. 07. 2024. - 24. 07. 2024.
Kustos/i: Darko Fritz, Meredith Hoy
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Aminess Hotels & Campsites, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Korčula

Gradski muzej Korčula
slobodan ulaz
razgovor s umjetnikom (TBC)

Radno vrijeme: ponedjeljak - subota 10 - 21 h

Izuzetna točka je svjetlosna instalacija koja se temelji na kvantnoj optici. Nastavak je autorovog istraživanja koje povezuje ljudski odnos veličine s kvantnim mjerilom.

Izuzetna točka u polju fizike je termin koji označava trenutak u kojem sustav počinje manifestirati svojstva koja do nedavno nisu bila prisutna. To je prijelaz iz karakterističnog, baznog stanja u egzotično stanje, prelazak u donedavno nepoznato, osjetljivi balans između faza, karakteristike koje nisu postojale, a naknadno su se pojavile.

Realizirano uz potporu CALT Centra za napredne laserske tehnike, Institut za fiziku, Zagreb

 

O autoru

Hrvoje Hiršl (1982), hrvatski konceptualni umetnik koji kontinuirano istražuje odnos između prirodnog i tehnološkog svijeta testirajući granice ljudskog iskustva. Koristeći različite medije, kao što su robotska imerzivna okruženja, kvantna optika, zvučne instalacije, slike/crteže i tekstove, on poziva publiku da se uključi, te istraži i preispita odnos između znanosti i umjetnosti. Hiršl je ovogodišnji dobitnik ARTeCHÓ (Art, Economy & Technology) stipendije za projekat istraživanja kvantnih tehnologija. Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija HDLU AIR 2023 (Leipzig), Crossing Parallels 2021 (Delft), Bildraum Studio 2021 (Beč), DordtYart Artists in Residence 2015. (Dordrecht), TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Jedan od Hrvatskih predstavnika na Bijenalu Dizajna u Londonu 2016. U 13 godina umjetničkog djelovanja imao je 17 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi.
https://hrvojehirsl.com