Humidcity

Mez Breeze
03. 07. 2024. - 31. 07. 2024.
Kustos/i: Darko Fritz, Format C
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula, Format C
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Humidcity je digitalna pripovijest inspirirana pripovjetkom Nevidljivi gradovi Itala Calvina. Rad je mozaik interaktivnog pripovijedanja putem originalnog Mezangelle stila, kojim autorica spaja poetski izraz s elementima programskog koda i internetske lingvistike.


Izložba je dostupna preko osobnih mobilnih uređaja na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Wi-Fi galerija siva) (zona digitalna je galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu.

O autoru

Od ranih 1990-ih, australska umjetnica Mez Breeze objavila je više od 300 radova uključujući elektroničko pisanje, literaturu o virtualnoj stvarnosti, umjetnička djela/projekte o umjetnoj inteligenciji, knjige i igre podučavajući i podržavajući digitalnu umjetnost i elektroniku književnost.  Mezino umjetničko djelo o umjetnoj inteligenciji 'Post Glee[son] - Outside [R]' ušlo je u finale Goulburn Art Award 2022. Mez je dobotnica nagrade Marjorie C. Luesebrink za 2019. koja: "… odaje počast vizionarskom umjetniku i/ili znanstveniku koji je donio izvrsnost u polje elektroničke književnosti i nadahnuo druge da pomognu u stvaranju i izgradnji tog polja." Radovi se nalaze u zbirkama kao što su Svjetska banka, Cornellov arhiv Rose Goldsen i Nacionalna knjižnica Australije. Trenutačno radi kao savjetnica Mixed Augmented Reality Art Research Organisation, članica je uredničkog odbora Digital Journal Thresholds i istraživačica u Humanities and Critical Code Studies Lab-u. Njezina posljednja knjiga '[Por]TrAIts: AI Characters + Their Microstories' bila je najprodavanija na izdavačkoj platformi Itchio u rujnu 2022.