Tautologije (video)

Ilija Šoškić
03. 06. 2020. - 03. 09. 2020.
Kustos/i: Darko Fritz
Potpora: HTP Korčula, Ministarstvo kulture RH, zaklada Kultura Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

https://vimeo.com/sivazona/tautologies
0 - 24

https://vimeo.com/sivazona/tautologies

Ilija Šoškić od kraja 1960ih u svojoj umjetničkoj praksi radi u medijima performansa i instalacija, a od 1969. koristi i video medij. Tijekom rezidencijalnog boravka u Korčuli u srpnju 2019., siva) (zona je započela produkciju novog video rada "Tautologije", koji je nastao u dijalogu s okruženjem grada i otoka Korčule. Produkcija video rada završena je 2020. godine.

Umjetnik je o ovom radu izjavio: "Tautologija je ('to je to što jeste') za mene, u nekim prilikama, znatno stimulativna referenca. Ako se odlučim za 'mentalni poligon', previše avanturističan, kada ga vežem naslovom 'tautologije', on dobiva na efikasnosti performativne ideje, kao što je bilo u Korčuli, vrlo zahtjevnom prostoru.
Minimalistička estetika i realnost prostora nisu, u principu, bili najbolji, istina, to je bilo unaprijed za mene očekivano, ali istovremeno, po mom karakteru, bila je to vrlo izazovna kreativna situacija.
'Štap i šešir' + 'to je to što jeste' je ono što sam htio postići. Bilo je dobro zahvaljujući naslovu, baš u množini, tautologije. Tako je moguće stvoriti kvalitetne komunikacije i druženja. To mi je bio cilj i to se ostvarilo. Moram reći da sam se tih dana dobro osjećao. Bio sam u dobrom društvu, onako kako treba...
"

Rad 'Tautologije' izveden je na razmeđi matematike, metafizike i filozofije, intuitivno sintetizirajući znanja koji su nam ostavili Pitagora i Wittgenstein. Umjetnik biva u prostoru i svojim bivanjem ga mijenja. Tijelom opisuje polukrug prema zadanoj arhitekturi, uspostavlja kontakt sa morem, približava se planini kretanjem kroz more, prolazi morem između dva otoka. Isprepliću se elementi zemlje, vode i zraka te muški i ženski principi. U sceni približavanja planini morskim putem linija kretanja je prema najvišem vrhu poluotoka Pelješca koji nosi ime Sv. Ilije. Brdo na kojem se nalazi naziva se Zmijino brdo (Mons vipera) i Perunovo brdo. Ovaj naziv potječe iz pretkršćanskog doba kad je vrh bio kultno mjesto staroslavenskog boga gromovnika, a sadašnje ime vrh je dobio po kapeli Sv. Ilije.

 


 

 

 

 

 

O autoru

Ilija Šoškić rođen je 1935. u Dečanima, a živi i radi u Rimu. Izučio je Školu primijenjenih umetnosti u Herceg Novom, Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i Accademia di belle arti u Bolonji. Od 1969. do 1972. godine živi u Bolonji. Od 1972. do danas živi i radi u Rimu (od 1993. do 1995. na otoku Hidra kod J. Kounellisa). S izložbom Dijamantnoj palači u Ferrari (1972) stupa na talijansku umjetničku scenu, kao ravnopravni sudionik s vodećim osobnostima talijanske i svjetske avangarde, među kojima su: Kounellis, Pistoletto, Baselitz, Chiao, Cucchi, Kosuth, Ontani, Acconci, Prini i De Dominicis.