quotes by architect rem koolhaas meet the attngan tool

Mirna Udovčić
13. 08. 2021. - 20. 01. 2022.
Kustos/i: Darko Fritz
U suradnji sa: Format C, Gradski muzej Korčula
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Aminess hoteli i kampovi, Grad Korčula, Grad Zagreb ured za kulturu, Dubrovačko-Neretvanska županija, Zaklada Kultura nova

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Umjetnički rad Mirne Udovčić 'quotes by architect rem koolhaas meet the attngan tool' izložen na glavnom trgu grada Korčule, Trgu sv. Marka do 31. 10. 2021., a vidljiv je preko osobnih mobilnih uređaja (spajanje preko Wi-Fi mreže 'siva) (zona'). Predstavljanjem umjetničkog rada Mirne Udovčić započinje s radom Wi-Fi galerija siva) (zona, koja će biti trajno otvorena slijedećih godina. Riječ je o novom formatu prezentacije odabranih umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Rad Mirne Udovčić se sastoji od serije tekstova i digitalnih slika koji su u posebnom, zadanom odnosu. Naime, slike su izvedene pomoću softvera za umjetnu inteligenciju "AttnGAN", koji od zadanog teksta izvodi slike. Autorica, arhitektica po struci, iz raznih izvora odabrala je sedam rečenica utjecajnog teoretičara i arhitekta Rema Koolhaasa. Rečenice su potom opetovano unošene u softver koji je prema njima generirao slike, a ista bi rečenica pak generirala varijante sličnih slika. Takvih sedam serija rečenica / slika predstavljeno je u ovom projektu.

Kako je spomenuti softver umjetne inteligencije u razvojnoj fazi i još nije dovoljno 'naučio', dobiveni slikovni rezultati su poprilično nesuvisle slike. U varijantama iste slike možemo dobiti bolji uvid u logiku sistema. Rezultate ovog istraživačkog projekta autorica vidi kao "maglovitu interpretaciju arhitekture kroz prizmu artificijelne inteligencije." Tekstove Rema Koolhaasa je odabrala "jer se jezikom služi vrlo slikovito i metaforično što znači da je rezultat spoj nespojivoga. Zanimljivo je to što generirane slike dovode u pitanje percepciju arhitekture koja je nama ljudima možda urođena: arhitektura se nalazi između neba i zemlje, ne može lebdjeti, gradi se tako da se ostvari kontinuitet prijenosa vertikalnih sila... "

Digitalna galerija je postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Wi-Fi galerija sive) (zone slijedećih godina biti će dostupna na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu, a umjetničke radove će odabirati kustosi iz organizacija siva) (zona i Format C.

O autoru

Mirna Udovčić (1990.) godine diplomirala je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu 2015. godine s radom Revitalizacije Kulturnog centra u Dubravi, što joj donosi Nagradu mladoj autorici na
53. zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine. Fokus rada je alternativni klimatski kontekst arhitekture. Rad izlaže 2015. godine na Piranskim danima arhitekture. Tijekom i nakon školovanja radi u arhitektonskim uredima te sudjeluje u nagrađivanim arhitektonskim natječajima od kojih se ističe prvonagrađeni rad Soft Buffers (s Irenom Bakić i Ivom Jelinčić) na međunarodnom natječaju Europan 15, 2019. godine. U arhitekturi teži eksperimentu i drugačijem kutu sagledavanja, stoga su novi mediji područje njenog interesa.
Od 2018. izlaže arhitektonske glitcheve na Fu:bar Glitch Art Festivalu, te je održala samostalnu izložbu Hatch Leaks u galeriji CEKAO u Zagrebu 2021. Radom Breathe In, Breathe Out sudjeluje i na više online izložbi na temu pandemije. Živi i radi u Zagrebu.