LEAVE || ACT

Cosimo Mollica, Giuseppe Legrottaglie
23. 09. 2019. - 23. 09. 2019.
Kustos/i: Chiara Passa, Darko Fritz
Potpora: Ministarstvo kulture RH, zaklada Kultura Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula, Rasadnik Anemona Korčula, Rasadnik Anemona Korčula

javni prostor, Korčula
mjesto sastanka Memorijalni kompleks (Spomenik), Trg pomirenja 16 h

AR (augmented reality/proširena stvarnost) šetnja Korčulom inspirirana je psihogeografijama Guya Deborda. Dio projekta s lokalnim biljkama razvija se u suradnji sa Sani Sardelić, članicom udruge Siva zona.

"Inspirirajući se teorijama Guya Deborda, željeli bismo koristiti jestivo bilje koje spontano raste na Korčuli kao esenciju prethodno predloženog rada koji se temelji na Augmented Reality tehnologijama. Na različita mjesta u gradu smjestiti ćemo desetak biljki raznih vrsta (npr. majčinu dušicu, žalfiju, ružmarin, mentu, itd.) koristeći se cirkularnim principom, kako bi oblikovali šetnju za lokalno stanovništvo koja će uokviriti sferičan umjetnički VR rad Chiare Passe. Pokušati ćemo u urbano okružje implementirati botaničke elemente prema teoriji trećeg krajolika koju razvija Gilles Clèment. Na svakoj biljci nalaziti će se QR kod koji će, iniciran putem pametnog telefona, pokretati razne animacije dizajnirane tako da se ljude potakne na razmišljanje o njihovom utjecaju na životni ciklus biljaka koje u svakom slučaju žive i umiru neovisno o ljudima. Zanima nas kako će instalacija djelovati na ponašanje pojedinca. Tako želimo reflektirati hipotezu druge mogućnosti harmonije s prirodom" (Le Grottagli & Molica).

Lista mediteranskih divljih jestivih biljaka:
- vrijesak
- menta
- lisičina
- žalfija
- ružmarin
- majčina dušica

O autorima

Giuseppe Legrottaglie (Ostuni 1996.) i Cosimo Mollica (Crotone 1998.) studiraju Multimedijsku umjetnost i tehnologije na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu. Zanima ih nelinearni narativ, Augmented Reality, VR, fotografija i video.