FABRIKAVANJE Industrijska baština Vele Luke - radionica s djecom osnovne škole

Božena Končić Badurina
05. 11. 2018. - 10. 11. 2018.
Kustos/i: Lea Vene, Marija Borovičkić
U suradnji sa: Ambalaža

Vela Luka
od 17 do 19 h svaki dan, osim u utorak od 14.30 do 16.30

otvorenje izložbe: u subotu, 10. 11. 2018., u 10:00 u O.Š. Vela Luka

Radionica je zamišljena kao kreativni međugeneracijski dijalog, povezivanje mlađe generacije (djeca iz osnovne škole) i starije generacije (bivši radnici tvornica) kroz razgovore, obilaske industrijskih pogone, slušanje iskustava i svjedočanstava, razmjenu iskustava i mišljenja te kreativno umjetničko bilježenje i interpretiranje - fotografijom, zapisom, skicom, crtežom i sl. Do sada prikupljeni materijal kroz projekt Industrijska baština otoka Korčule (fotografije, audio i video zapisi, arhivski dokumenti...) poslužit će kao istraživačka baza i radni materijal za djecu. U sklopu radionice planirana je i prezentacija istraživanja i izlaganje dječjih radova. Radionicu vodi umjetnica Božena Končić Badurina a koordinatorice i kustosice su Lea Vene i Marija Borovičkić.

Na prvoj uvodnoj radionici predstavljen je projekt i odabrani arhivski materijal, fotografije, kratki video „Babina kutija“ Marije Borovičkić, pripremljen grafički materijali reprodukcija ambalaže ribljih konzervi i kazivanja radnica koje su radile u Tvornici ambalaže i Jadranki. Na kraju radionice su izdvojeni ključni pojmove/asocijacije koje su djeca zapamtila i izdvojila iz uvodnog predstavljanja.

Drugi dan se odvio u obilasku Ambalaže i Jadranke te susret i razgovor s gospođom Katarinom koja je radila u obje tvornice. Ona je djecu provela kroz Ambalažu, upoznala ih s procesom proizvodnje i govorila im o tadašnjem načinu rada. Učenici su osim toga dobili zadatak da snime nekoliko fotografija napuštenih tvorničkih prostora.

Treći dan je uključio praktični rad. Podijeljeni u pet grupa radili su radove na pojmove koje su sami izdvojili na kraju predstavljanja teme prvi dan: žena/radnica, teški poslovi/uvjeti rada, tvornica, siromaštvo/glad, natjecanje/norma. Zadatak je bio zadanu temu ilustrirati kombinacijom teksta, fotokolaža i crteža. Mogli su koristiti ponuđene arhivske materijale i tekstualne zapise kazivanja bivših radnica koje su tijekom višegodišnjeg istraživanja prikupile Marija Borovičkić i Lea Vene.

Četvrti i peti dan zadaci su bili ilustrirati sadašnje stanje napuštenih tvorničkih prostora ili njihovu buduću moguću prenamjenu. Djeca su mogla birati između ova dva zadatka,  radila su individualno, a kao polazište su koristila vlastite fotografije, zapažanja i prikupljene materijale s terena.

Tijekom radionice je nastalo 20 radova, 19 radova A3 i jedan rad A2 formata. Radionica je koncipirana tako da nastali radovi formatom i kombinacijom teksta, crteža i fotokolaža budu lako prilagodljivi za  daljnju dizajnersku obradu i objavljivanje u nekoj formi publikacije ili umjetničke knjige koja se planira u nastavku projekta.

Radionica je u potpunosti uspjela ostvariti zadane ciljeve jer je barem nakratko u fokus postavila važnu a u javnom diskursu zanemarenu temu lokalne industrijske baštine, jer je potakla povezivanje mlađe i starije generacije, i to ne samo na radionici kroz organizirani razgovor s bivšom radnicom, nego i u vlastitim domovima s bakama i djedovima koji su radili u tim tvornicama (neke bake su došle i na otvorenje izložbe). Radionica je osim toga djeci stvorila okvir u kojem su tijekom tjedan dana imali iskustvo neke vrste etnografskog terenskog istraživanja i bilježenja, a zatim i kreativnog umjetničkog interpretiranja teme na način koji u okviru programa nastave likovnog odgoja nije moguć.

O autoru

Božena Končić Badurina rođena je u Zagrebu 1967. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1995. njemački i ruski jezik i književnost. Diplomirala je i na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof.  M. Šuteja. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Dobitnica je nagrade Zagrebačke banke za diplomski rad (1996.), nagrade publike 24. salona mladih (1996.), nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2007. godini i Zlatne medalje za korištenje scenskog prostora na 13. Praškom kvadrijenalu  (2015.) hrvatskoj izložbi NEOPIPLJIVO / INTANGIBLE. Godine 2015. boravila je na jednomjesečnom rezidencijalnom boravku u Düsseldorfu u organizaciji Kulturamta Düsseldorf,  a  2010. na dvomjesečnom rezidencijalnom boravku u Art in General u New Yorku. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Neke od projekata i izložbi u zadnjih par godina uključuju: Ćemo, ćemo ja ma kako ćemo..., Između tamo i tamo, MMSU, rijeka (2017.), Adžijina 11, način upotrebe, Baza, Zagreb (2016.), Franz-Jürgens-Strasse 12, Gastatelierhaus, Düsseldorf (2015.), Nastaviti dok ne postane nesigurno, Mali salon, Rijeka (2015.); Praško kvadrijenale, Prag (2015.); Revizija obiteljske biblioteke, Knjižnica i čitaonica Bogdan Ogrizović (2015.), Sve se vrti oko vrta, Galerija AŽ (2014.), Osobni rezovi, Carre d’Art-Muzej suvremene umjetnosti, Nimes; Vodič kroz galeriju, Galerija Forum, Zagreb (2013.); Prostor za publiku u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik (2012.), Blind Date, 104 centquatre, Pariz (2012.), Simplon express/povratak, Galerija stanara/ Le Fresnoy, Zagreb – Pariz (2012.), Taksiji prije ponoći, Galerija stanara/ Le Fresnoy, Pariz (2012.),  Cinéphémère/FIAC 2012, Pariz (2012.), Out Of Left Field/Niotkuda, 4. bijenale kvadrilaterale, MMSU, Rijeka (2011.), The Event/Dogodek, 29. grafički bijenale, Moderna galerija, Ljubljana (2011.), More passive than every passivity, Art in General, New York (2010.),  Sintart, Zbirka Richter/MSU, Zagreb (2010.)
http://koncicbadurina.com/

Sudionici: 18 učenika O. Š. Vela Luka, članova likovne sekcije Val - Barbara Ančić, Demian Ćosin, Dijana Dragojević, Petra Dragojević, Nika Franetović, Tihana Franulović, Hana Gugić, Katarina Jobst, Ariana Kecić, Lucija Marić, Krešimir Marinović, Rebeka Matulić, Lana Mirošević, Petra Tulić, Lana Ograjenšek, Nina Prižmić, Mira Surjan, Roko Surjan