Graditeljice maestrala - online prezentacija projekta

Dijana Protić, Marta Stražičić, Manja Ristić
10. 12. 2020. - 10. 12. 2020.
Kustos/i: Lea Vene
U suradnji sa: GMK Galerija Miroslav Kraljević, Sintoment- udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, Format C
Potpora: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko neretvanska županija

https://talk.formatc.hr
18 - 19.30 h
online

U okviru projekta Industrijska baština otoka Korčule 10.12.2020. u 18h će se održati online prezentacija projekta Graditeljice maestrala Dijane Protić. Projekt partnerski provode Galerija Miroslav Kraljević, Siva zona, Format C i Sintoment. Projekt će se u 2021. realizirati kao VR instalacija/izložba u GMK i kao dio izložbenog programa Sive zone.

Projekt Industrijska baština otoka Korčule službeno je pokrenut 2014. godine u okviru udruge Siva zona u Korčuli. Projekt je zamišljen kao inkluzivna suradnička platforma, višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje objedinjuje interdisciplinarni kulturno-antropološki, etnografski, umjetnički i kustoski pristup, uključujući dijalog i suradnju s lokalnom zajednicom, institucijama, udrugama i inicijativama. Projekt je primarno fokusiran na prostor Vele Luke gdje su do sada kroz nekolicinu tekstova i umjetnički rad Božene Končić Badurine dobro obrađene tvornica za preradu i konzerviranje ribe Jadranka i tvornica limene ambalaže 8. mart.

Unazad tri godine naglasak je stavljen i na treći bitan case study - brodogradilište Greben. Umjetničko istraživanje Dijane Protić tamo je započelo još 2017. godine s fokusom na ženske perspektive i iskustva rada u Grebenu, a kao okosnica istraživanja postavljena su kazivanja Lučanki/bivših radnica Grebena. Iako je inicijalna ideja bila istraživanje pretočiti u film, ubrzo se medij VR instalacije pokazao kao bitan novi element za produbljivanje teme i moguću interpretaciju „utišane" ženske povijesti brodogradilišta. U suradnji s Martom Stražičić i Manjom Ristić projekt je dobio novu vizualnu i akustičnu dimenziju kojima se promišljaju i nove forme prezentacije industrijske baštine i specifičnog ženskog sjećanja ključnog za (pre)ispisivanju službene i neslužbene lokalne povijesti. Ženski glas vodi nas kroz istraživanje apstrahiranog prostora Grebena. Njeno sjećanje objedinjuje nekolicinu životnih i profesionalni priča kazivačica/bivših radnica u Grebenu, s tim da je poseban naglasak stavljen na radu u tzv. plastici, ključnom pogonu gdje su dominantno radile žene. Osvještava se iznimno zdravstveno ranjiva i nezaštićena pozicija koju su žene tamo zauzimale. Istovremeno saznajemo o mikro iskustvima emancipacije i financijske samostalnosti koje su žene priskrbile radeći u Grebenu. Uz to aludira se na relevantnost ženskog kolektiva, kako u udruženom ženskom radu tako i međuljudskoj potpori koju takva zajednica stvara. (Lea Vene)

Tehnička podrška: Vedran Gligo, Format C
Voditeljice projekta Industrijska baština otoka Korčule: Marija Borovičkić i Lea Vene
Art direkcija, modeliranje i VR tehničar: Marta Stražičić
Kompozicija zvuka: Manja Ristić
Glas naracije: Marija Borovičkić
Dizajn: Andrija Mudnić

 

O autorima

Dijana Protić diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 2014. godine upisuje doktorski studij 'Izdavaštvo i mediji' pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Znanstveni interes veže uz proučavanje digitalne i medijske umjetnosti, znanost o slici,  odnosu digitalne tehnologije i umjetnosti.