Protok zraka

Katerina Duda
13. 08. 2022. - 13. 08. 2022.
Kustos/i: Darko Fritz
U suradnji sa: Radio Korčula: Eko, građanima i gostima grada Korčule / Radio Korčula: Eko, citizens and visitors of Korčula town
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Aminess Hotels & Campsites, Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb ured za kulturu, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula,

Korčula
akcija od 12 do 14 ili dulje (24 h)

Projekt se sastoji od poziva stanovnicima i gostima grada Korčule da 13. 8. 2022. od 12 do 24 sata ugase klima uređaje i na prozore postave mokre plahte, koje omogućuju hlađenje bez upotrebe električne energije..

Urbanizam grada Korčule osmišljen je prema ruži vjetrova. Ulice su pozicionirane na način da gotovo nesmetano osiguravaju strujanje vjetra čime „prirodno“ dolazi do ventilacije prostora, a boravak na ulici ljetnim mjesecima biva ugodan. Koncept je kroz stoljeća narušen, što interpolacijama i intervencijama u arhitekturi, što pozicioniranjem klima uređaja čija strujanja zraka utječu na strujanje vjetra. Urbanizam prate i arhitektonska rješenja. Naime, jedna od nekoliko mogućih namjena istaka na pročeljima kuća jest ta da su kameni istaci s rupom osmišljeni kako bi se postavio  štap za vješanje mokre plahte. Na taj način, uz pirkanje vjetra, vlažne plahte dodatno bi rashlađivale prostor.

Akciju čitamo na nekoliko načina – s jedne strane to je pokušaj testiranja originalnog sustava rashlađivanja prema kojemu je grad koncipiran, pa makar simbolički. Drugo je popratni proces koji zahtijeva solidarnost i organizaciju stanovnika, turista i vlasnika nekretnina. Otvara se rasprava o odrastu, itekako relevantna za trenutni društveno-politički kontekst.

Građanima i gostima grada se dijele flyeri u grafičkom oblikovanju umjetnice, koji sadrži tekst:

13. kolovoza ne palimo klima uređaje.

Pozivamo vas da od podneva na dva sata ili do kraja dana ne palite klima uređaje, a da na prozore postavite vlažne plahte. Vjetar i vlažne plahte rashladit će prostor bez korištenja električne energije.

Akcija polazi od urbanizma Grada Korčule koji je osmišljen prema ruži vjetrova. Ulice su pozicionirane na način da osiguraju gotovo nesmetano strujanje vjetra čime dolazi do ventilacije prostora, a boravak na ulici u ljetnim mjesecima čine ugodnim. Međutim, prirodna ventilacija narušena je postupnim intervencijama u arhitekturu i toplim zrakom klima uređaja.

Pridružite nam se!

Katerina Duda boravila 2020. boravila je u Korčuli na umjentičkoj rezideniciji, u sklopu koje je napravila vizualno istraživanje i zapisala: 'U gradu Korčuli dokumentiram različite slojeve vidljive u arhitekturi: od srednjovjekovnih gravura, kamenih dovratnika, arhitektonskih istaka, ukrasnih glava i balkona, do kasnijih intervencija nastalih pregrađivanjem stanova, uvođenjem struje, novom stolarijom,  dodavanjem plastike, klima uređaja i oglasnih ploča. Bilježim na koji način prilagodba potrebama turizma utječe na početni urbanizam, kako klima uređaji zatrpavaju prostor inicijalno osmišljen prema ruži vjetrova i prirodnom ventilacijom, kako se prostor kanižela, tj. korčulanskog sustava odvodnje, puni dodatnim kupaonicama, klima uređajima i ventilacijskim cijevima'.

O akciji autorica govori u emisiji Čuvarkuća na yammat.fm radiju, 28. 8. 2022. (https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/cuvarku%C4%87a-no-27-28082022/).

O autoru

Katerina Duda (1989.) diplomirala je studij animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima polazi od konkretnih prostora, istražujući kako prostor i određene mikrolokacije reflektiraju šire društvene promjene. Kroz radove provlači teme turizma i arhitekture pri čemu je naglasak na umjetnosti u kontekstu. Tako koristi raznolike medije poput društvene prakse, akcija i intervencija u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video. Neke od izložbi i projekata u kojima je sudjelovala su: Krov, tuš, roštilj, fuš (Galerija 90-60-90, 2021.), 021 Ostrale Biennale (Dresden, 2021.), Rijeka: ljetopis kretanja (GSG, 2020.), Ruke, plahte, metla: statistički ljetopis (GSG, Rijeka 2019.), Što će nam fundus? (GMK, 2018.), Hvala, a sad više ništa (Galerija Forum 2017.), Korak za Koteks (Galerija VN, 2017.), The East is West of the West (Mediterranea 18 - Young Artists Biennale, Tirana, 2017.) i dr. Autorica je kratkih dokumentarnih filmova Strujanja (2019., Restart Laboratorij) i Rezidba (2015. Restart ŠDF). prikazanih na međunarodnim i domaćim festivalima.


www.katerinaduda.net