New Materialisms (Station 2)

Alexei Blinov, Vladislav Knežević, Joseph Beuys & Max Bense, Bronaċ Ferran
29. 08. 2015. - 20. 09. 2015.
Kustos/i: Darko Fritz, Eilidh Lucas (HICA), Geoff Lucas (HICA)

otvoreno dnevno 20 - 21 h

29. 9. od 21 do 23 h, otvaranje izložbe i predavanja Alexeia Blinova i Bronac Ferran (na engleskom jeziku).

New Materialisms (Station 2), druga je u seriji višegodišnjeg programa izložbi, u suradnji Sive zone, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i organizacija HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti iz Škotske) te Technopolitics (udruge za razvijanje novih diskurzivnih formata između znanosti i umjetnosti iz Beča). Osmišljena kroz kustoski dijalog Sive zone i HICA-e, istodobno s izložbom u Korčuli, u Škotskoj izložba Programmable States? također predstavlja film Vladislava Kneževića, uz radove Paula Browna i Williama Lathama. Obje izložbe su otvorene do 20. 9.

New Materialisms (Station 2) istražuje identifikaciju “estetskog stanja” kako ga definira njemački filozof Max Bense, kao i njegovu teoriju da je ‘estetsko stanje jednako materijalno kao i fizičko stanje bilo kojeg promatranog objekta’. Benseova analiza slijedila je potku ‘programa proizvodnje estetskih stanja’, ranim korištenjem računalne opreme. Materijali koji se odnose na famozan sukob između Bensea i Josepha Beuysa tijekom panel-diskusije koja se dogodila 1970. godine (opisana kao ‘vidljivo spektakularni finale projekta racionalne, matematički orijentirane estetike'), biti će također uključena u izložbu.

Cilj serije izložbi New Materialisms je produkcija refleksije na povijesno divergentne umjetničke prakse i s njima povezana diskurzivna polja konkretne i konceptualne umjetnosti, definirana tijekom 1960ih (naročito kroz pojmove modernosti i postmodernosti), ali i s razumijevanjem istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice (pri čemu je digitalnošću prožet svaki aspekt društvenosti). Tako projekt teži formirati i dijaloge između značajnih autora tih ranijih perioda i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu, zrcaleći "organizmička" stanja pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao značajnog mehanizma djelatnog u procesu stvaranja fizičkog svijeta.

 

Eksperimentalni film zagrebačkog autora Vladislava Kneževića Binary Pitch, inspiriran je informatičkom estetikom iz 1960ih Maxa Bensea. U videu je prikazana arhitektura gledališta dvorane gdje se sreću ključne ideje iz teksta Maxa Bensea Estetika i programiranje (1968.) koje su šifrirane u nule i jedinice u animacijskom postupku dizanja i spuštanja sjedalica u gledalištu.

Instalacija Open Source Vostok ruskog umjetnika s londonskom adresom Alexeia Blinova kroz seriju hologramskih snimaka uzoraka leda izvađenih četiri kilometara izpod površine zaleđenog jezera Vostok otkrivaju nam materijalnost površine planete prije 400000 godina.

U sklopu otvaranja izložbe Alexei Blinov će održati prezentaciju o svom radu s dosada znanstveno neobjašnjivim eksperimentima koje koristi u svom radu, a engleska kustosica Bronac Ferran održati će predavanje o konkretnoj poeziji pod nazivom Graphic constellations - visual poetry and the properties of space’, konceptualiziranom nakon iskustva pri radu na istoimenoj izložbi koje je ove godine bila kustosica zajedno s Will Hillom u sklopu obljetničke manifestacije Cambridge on 50th anniversary of First International Exhibition of Concrete, Kinetic and Phonetic Poetry.

O autorima

Alexei Blinov (rođen u Rusiji) inženjer je elektronike i novomedijski umjetnik s adresom u Londonu. Ranih 1990ih specijalizirao se u polju rada s visokokvalitetnim laserskim projekcijama velikog mjerila. Od tada do danas proizveo je niz raznolikih audio-vizualnih instalacija. Kao osnivač eksperimentalne organizacije “Raylab” koja djeluje u polju novih medija, surađivao je s nizom kreativnih umjetnika, uključujući Jamiea Reida. Od 1997. godine radi uglavnom u Velikoj Britaniji, kreirajući audiovizualne instalacije koje su prikazane u nizu važnih galerija kao što su londonski Institut za suvremenu umjetnost (ICA), ili pak Barbican Art Centre. Predstavio je mobilni streaming rad “ZOU” na Venecijanskom bijenalu 2003. godine i radionicu “Hive@Soft(n)” na internacionalnom festivalu DEAF 2007. godine. Poznat je i kao I/O ekspert sa strašću koju gaji spram elektromagnetizma i radijske produkcije. Trenutno je tehnički direktor na snimanju filma “DAU life and times of physicist Lev Landau” koje je u tijeku u ukrajinskom gradu Harkovu.
Više na: www.hivenetworks.net

Vladislav Knežević (1967.) diplomirao je na De Vrije Academie (Audio-visual Dept.) u Den Haagu. Od 1993. radi kao redatelj za različite televizijske programe. Eksperimentalnim filmom, videom i zvukom bavi se od 1988. Bio je inicijator i organizator programa Reference to Difference, televizijske emisije o eksperimentalnom filmu i videu Videodrom, te 25 FPS Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Filmografija: A.D.A.M. (2014); Binary Pitch (2013); Archeo 29 (2010); reLocated (2005); Under Construction (2003); Full Range (2001/02); Convergence (1997); X Tactile Transition (1994/96); The Test of the Infinite Dream (1992); In the Colourbox (1989).

Bronaċ Ferran je spisateljica, urednica i kustosica. U 2015. godini organizirala je dvije izložbe i internacionalni simpozij na temu konkretne poezije, a jedna od izložbi, “a token of concrete affection” biti će predstavljena u brazilskom veleposlanstvu u Londonu za nekoliko mjeseci. Uredila je publikaciju pod naslovom “Art That Makes Itself - Purveyors of Digital Images since 1968”, a trenutno radi i na preglednoj monografiji vodećeg grafičkog dizajnera, pjesnika i tipografa Hansjörga Mayera. Bronaċ je jedna od osnivačica mreže bricolabs a bila je i članica žirija na festivalima transmediale i Ars Electronica Hybrid Arts.