Varljiva dimenzija

Iqra Iqbal
30. 01. 2023. - 19. 04. 2023.
Kustos/i: Darko Fritz, Format C
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula, Format C
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula, Grad Zagreb - ured za kulturu

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Izložba Varljiva dimenzija pakistanske umjetnice Iqre Iqbal može se pogledati na glavnom trgu grada Korčule. Izložba je vidljiva preko osobnih mobilnih uređaja, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Izložba Varljiva dimenzija prikazuje razne tehnike generiranja glitch slika korištenjem tehnika umjetne inteligencije. Baza podataka sastoji se od 60 slika. Autorica istražuje širok raspon matematičkih koncepata kao što su minimalne površine, poliedralna geometrija, simetrične teselacije, kaleidoskopske projekcije i fraktalne uzorke. Za radove na ovoj izložbi koristi zasebne tehnološke postupke digitalnih obrada slika kroz tri tematske cjeline: Content_Imgs, Style_Imgs i Neural_Art. Kao materijale i postupke koristi, između ostalog, slike s moiré efektom, data moshing generiranih primjenom audio efekata na slikovne datotekea i upotrebu AI softvera Neural Style Transfer koji optimizira obradu dviju slika. Taj softver usklađuje slike sadržaja i referentne slike stila i njihovo spajanje tako da izlazna slika izgleda kao slika sadržaja, ali je "naslikana" u stilu referentne slike stila. Izlazne slike su glitch umjetnička djela. Zvuk izložbe napravljen od sonificiranih slika.

Wi-Fi galerija siva) (zona digitalna je galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Od 2022. Wi-Fi galerija siva) (zona dostupna je na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu predstavljajući radove u izboru kustosa iz sive) (zone i Formata C.

O autoru

Iqra Iqbal je digitalna umjetnica s iskustvom u informatici i stručnim znanjem u digitalnom dizajnu, kreativnom kodiranju i animacijama. Diplomirala je računarstvo i trenutno pohađa magisterij. Sudjelovala je na izložbama Fubar Glitch Art Exhibition (Hrvatska), COVIMETRY u sklopu pokreta Discursive Geometry (Poljska) i Art and Science Exhibition (Italija). Živi i radi u Pakistanu.
https://www.behance.net/IqraIqbal