Genius Loci

Gaia Radić
06. 10. 2023. - 01. 03. 2024.
Kustos/i: Darko Fritz, Sani Sardelić
Potpora: Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstvo kulture i medija RH, Aminess Hotels & Campsites, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Korčula

Gradski muzej Korčula
akcija 6. 10. 2023. u 18.25 h
more pored Memorijalnog kompleksa (Spomenika)

Udruga Siva zona nastavlja niz produkcija i prezentacija umjetničkih radova o Memorijalnom kompleksu iz 1982. lokalno kolokvijano zvanom - Spomenik, koji je projektirao arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi kao posvetu poginulima Korčulanima u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je oblikovan kao multifunkcionalan javni prostor, u obliku amfiteratra izrađenog od kamena kao jedinog materijala.

Djelo Genius Loci predstavlja skup sedam svjetlećih objekata koji zajedno čine apstrahiranu minijaturu Memorijalnog kompleksa iz Korčule. Koncept genius loci povlači svoje korijene iz rimske mitologije, metaforički označavajući zaštitnički duh mjesta, odnosno polje intenzivirane energije omotano urbanim tkivom. Promatrajući Bernardijev Spomenik kao materijalnu inkarnaciju "duha mjesta" grada Korčule te prostor opterećen višeslojnim političkim narativima, umjetnica sublimira njegove formalne karakteristike, prevodeći ih u digitalan trodimenzionalan prostor i potom vraćajući u fizički svijet svom izvorniku u formi 3-D printanih svjetlećih artefakata.

Služeći kao minijaturni fragmentirani proxy izvornog Spomenika, autorica umjetničkom gestom objekte smješta na morsko dno plićaka plaže prema kojoj se svojim kamenim krilima, podijeljenom gledalištu amfiteatra, sam Spomenik otvara. Ispod morske površine, fragmenti modela arhitektonske znamenitosti, udaljene par metara, svjetlom signaliziraju svoju prisutnost svakome tko ju je spreman primijetiti.

Objekti će umjetničkom gestom biti potopljeni u moru u neposrednoj blizini Memorijalnog kompleksa u petak, 6. listopada u 18.25 sati. Objekti i dokumentacija akcije na moru biti će izloženi u galerijama. Prvo predstavljanje je u sklopu izložbe ‘Isječci iz ostavštine’ koja je postavljena na 3. katu Gradskog muzeja Korčula. Od 2021. ova izložba u kustoskom odabiru Sani Sardelić zamišljena je kao dugoročni izlagački program tijekom čijeg se trajanja nastavlja prikupljati, obrađivati i izlagati dizajnirani uporabni predmeti, fotografije, intervjui i dokumentarna građa vezana za ostavštinu Bernarda Bernardija.

 

O autoru

Gaia Radić novomedijska je  umjetnica rođena 2001. u Puli. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, trenutno studira arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani te diplomski studij Videa, animacije i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. U svom radu pretežno koristi medij računalne grafike, odnosno tehniku 3D modeliranja, dok svoje koncepte realizira kao kombinaciju animacije i prostorne instalacije. Dosad je izlagala na pet samostalnih i više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji. Samostalna izlaže u Galeriji Karas, Zagreb, 2023., te sudjeluje na 63. Porečkom Annaleu, 2023. Surađuje s Centrom za inovativne medije u Rijeci (CIM APURI), riječkom Galerijom Kortil, UR Institutom iz Dubrovnika te Udrugom Metamedij iz Pule. Dobitnica je druge Erste nagrade 36. Salona mladih i finalistica Nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 6.0. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Istre. Uz izlagačke aktivnosti, održala je i nekoliko edukativnih radionica i predavanja na temu virtualnog prostora i 3D modeliranja.