1968 International Artistic and Social Praxis at the Korčula Island

Darko Fritz
02. 11. 2018. - 03. 11. 2018.
Kustos/i: Blockfrei
U suradnji sa: Blockfrei

Akademija primijenjenih umjetnosti, Beč
Akademija primijenjenih umjetnosti u Beču (Lichthof B)
Oskar-Kokoschka-Platz, Vienna
4 – 8pm

Darko Fritz će predstaviti istraživanje o Međunarodnim susretima umjetnika u Veloj Luci na simpoziju Forgotten Dreams In Foreign Lands: Legacy Of ‘68  — Art Practices And Present-Day Utopias.

Za vrijeme Hladnog rata socijalistička i nesvrstana Jugoslavija dokazala se kao centralno mjesto okupljanja progresivnih umjetnika i mislilaca s obje strane Željezne zavjese. Međunarodni susreti umjetnika dogodili su se po prvi puta u ljeto 1968 u Veloj Luci na otoku Korčuli u Hrvatskoj, uz sudjelovanje 29 umjetnika i likovnih kritičara. Tom prilikom sudionici su kreirali oko 70 mozaika, od kojih se neki i dan-danas nalaze u javnom prostoru Vele Luke. Susreti su se ponovo dogodili 1970-e kada su se fokusirali na sintezu urbanizma, arhitekture i likovnih umjetnosti, a u 1972-oj fokus je bio na multidisciplinarnosti, amaterizmu, te participaciji lokalnog stanovništva, kao i na korištenju masovnih medija. Razvoj Susreta otkriva organizaciju kreativnog rada kroz razne oblike odnosa, od osobnih do kolektivnih, odnosno timskog rada stvaraoca koje su povezale lokalne ekonomije i samopravni princip vođenja poduzeća, pa se na taj način formiralo nekoliko modela sudjelovanja lokalnog stanovništva u kreativnim umjetničkim procesima.

Inauguracija lokalnih sudionika u umjetničke kreacije dogodila se već 1968-e, unutar performansa kojeg je orkestrirao francuski kompozitor Luc Ferrari. Događanje je zamišljeno kao narodna svetkovina, pri čemu je Ferrari uspješno uključio lokalne sudionike u glazbenu povorku koja se kretala uz more u Veloj Luci, praveći razne zvukove, kako glazbu tako i buku. U glazbenoj povorci bili su i gosti s druge strane otoka, sudionici čuvene Korčulanske ljetne škole, koja se zbivala u isto vrijeme u gradu Korčuli. Ljetnu školu organizirali su nakladnici časopisa Praxis od 1964-e do 1974-e u gradu Korčuli, s iznimkom 1966. godine, kada je okupljanje otkazano zbog žestoke kritike koju su Školi uputili članovi Saveza komunista Socijalističke republike Hrvatske. Škola je bila mjesto susreta filozofa i mislilaca sa svih strana svijeta. Među njima bili su i Ernst Bloch, Eugen Fink, Erich Fromm, Herbert Marcuse, Jürgen Habermas, Henri Lefebvre, Richard J. Bernstein, te Shlomo Avineri, da spomenemo samo neke. Svakog ljeta, Škola se fokusirala na neku određenu temu, a 1968. tema je bila 'Marx i revolucija’.

 

O autoru

Darko Fritz je umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. 

Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Uz odabir suvremene umjetničke produkcije kroz program Siva zona u Korčuli, kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973, Neue Galerie, Graz, 2007, i ZKM, Karlsruhe, 2008-2009., te Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots, Akbank Sanat, Istanbul, 2014. Fritzovi tekstovi su objavljeni na hrvatskom, srpskom, slovenskom, engleskom, poljskom, turskom, španjolskim i portugalskom. http://darkofritz.net