Protokol

Vitar Drinković
06. 08. 2023. - 06. 10. 2023.
Kustos/i: Darko Fritz
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Aminess Hotels & Campsites, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Gradski park, Obala korčulanskih brodograditelja, Korčula
spojite se s vašim mobilnim uređajem

23. 8. u 12 h prezentacija rada u prisustvu autora

'Protokol' Vitra Drinkovića prostorna je instalacija ostvarena u AR tehnologiji (augmented reality/proširena stvarnost) i sada se premijerno prikazuje. Uputstva o aktiviranju rada s osobnim mobilnim uređajima postavljena su na podu središta gradskog parka ispisana su na hrvatskom, engleskom, ruskom i kineskom. Odabir jezika dvojako je uvjetovan: namijenjeni su domaćim i međunarodnim turistima koji su došli u Korčulu na odmor, a ujedno su jezici nacija koje imaju najveći broj nuklearnog oružja.

Aktivacijom AR tehnologije javni gradski prostor pretvara se u virtualnu lansirnu rampu velike rakete nepoznatog podrijetla i sadržaja sa začudnim mehaničkim kretnjama. Dokolica odmora dovedena je u izravni odnos s osjećajem neizvjesnosti upotrebe nuklearnog oružja i neprestanih brojnih ratova u svijetu. Izložba je otvorena 6. 8., obilježavajući obljetnicu primjene atomske bombe u Hiroshimi.

Tehnički suradnik u realizaciji AR rada: Vedran Gligo (Format C)

Bulletin of the Atomic Scientists: Doomsday Clock

O autoru

Vitar Drinković magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija boravi jedan semestar na Indiana University of Pennsylvania, SAD.
2014. završava magisterij animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje za vrijeme studija sudjeluje u razmjeni studenata na London Metropolitan University, Engleska.
Ostvario je dvadeset i pet samostalnih izložbi, osam skulptura u javnom prostoru, sudjelovao na četrnaest umjetničkih radionica. Izlagao je na pedeset i devet skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.
Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine.
Djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti kroz stvaranje interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje često služe kao posrednici u komunikaciji između ljudi.  Namjera je istražiti i stvoriti novi kontekst, “uvjete” za drugačiju osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice.
Član HDLU-a I HZSU-a