Obljetnica 100 godina od rođenja Bernarda Bernardija

Bernardo Bernardi, Darko Fritz, Maja Marković
06. 12. 2021. - 06. 12. 2022.
Kustos/i: Sani Sardelić
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula

Gradski muzej Korčula
Produkcija: Gradski Muzej Korčula

16. prosinca 2021. obilježili smo 100  godina od rođenja Bernarda Bernardija, hrvatskog arhitekta i dizajnera. Po njemu su nazvane ulice u Korčuli i Zagrebu, galerija u Zagrebu i godišnja strukovna nagrada za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja Udruženja hrvatskih arhiittekata.

Program obilježavanja 100 godina od rođenja započeo je 16. 12. 2021. postavljanjem informativnog panoa o Bernardu Bernardiju na Memorijalnom kompleksu - Spomeniku u Korčuli, u organizaciji Gradskog muzeja Korčula i udruge Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti.

Izložba ‘Isječci iz ostavštine’ postavljena na 3. katu Gradskog muzeja Korčula zamišljena je kao dugoročni izlagački program tijekom čijeg bi se trajanja nastavili prikupljati, obrađivati i izlagati dizajnirani uporabni predmeti, fotografije, intervjui i dokumentarna građa vezana za ostavštinu Bernarda Bernardija. Umjetnički radovi iz serije ‘Zaostatak interijera’  Maje Marković, kolažne interpretacije Darka Fritza, uz predmete iz fundusa Gradskog muzeja Korčula - makete Memorijalnog kompleksa, fotelja iz hotela Liburna i noćnog stolića iz hotela Marko Polo – antologijskog primjera sobe total designa, osnovica su ove izložbe.

Obnovljeni Gradski muzej Korčula javnosti je otvoren u lipnju 2021. Prema novom muzeološkom konceptu u stalnom postavu u izložbenoj dvorani na 2. katu prvi put je u rodnoj Korčuli predstavljen i znameniti arhitekt, a polunaslonjač A-15 iz 1961. sastavni je dio izložbe ‘Isječci iz ostavštine’.

Osnovno aktualno pitanje koje stoji otvoreno i na koje će naši odgovori usmjeriti daljnji razvoj i prostorno planiranje grada Korčule jest kakav imamo odnos prema suvremenoj kulturnoj baštini, prema Bernardiju kao dioniku i stvaratelju hrvatske kulturne povijesti i prema njegovoj ostavštini s kojom smo u svakodnevnom vizualnom kontaktu?

Bernardo Bernardi - digitalna izložba

O autorima

Bernardo Bernardi (Korčula, 1921. – Bol na Braču, 1985.), arhitekt, industrijski dizajner i teoretičar dizajna nezaobilazno je ime hrvatske arhitekture i kulturne povijesti dvadesetog stoljeća. Od rana dječaštva upija znanja i vještine oblikovanja prirodnih materijala. Klasična gimnazija u Dubrovniku, te odjel za arhitekturu Tehničkog fakulteta u Zagrebu, gdje diplomira 1948. oblikuju njegove široke interese, s neprekinutim zanimanjem za odnos čovjeka i prostora. Suosnivač je umjetničke skupine EXAT 51, jedne od najznačajnijih kulturnih i likovnih pojavnosti poslijeratnog razdoblja. 16. prosinca 2021. obilježili smo 100 godina od rođenja Bernarda Bernardija, hrvatskog arhitekta i dizajnera. Po njemu su nazvane ulice u Korčuli i Zagrebu, galerija u Zagrebu i godišnja strukovna nagrada za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja Udruženja hrvatskih arhitekata.
Studijska putovanja u Pariz 50-ih godina 20. stoljeća, u skandinavske zemlje početkom 60-ih, te u SAD 70-ih snažno utječu na njegov rad. Trajno se zalagao za sustavno strukovno udruživanje i obrazovanje dizajnera.
Načela organskog modernizma originalno i kreativno primjenjuje u oblikovanju opreme i namještaja Radničkog sveučilišta u Zagrebu, te brojnim drugim ostvarenjima.
U Korčuli je projektirao i cjelovito opremio interijere hotela Marko Polo, Park i Liburna, nastojeći pomiriti obujme i sadržaje nužne za turistički razvoj grada s osjetljivim kulturnim prostorom. Stvaranjem jedinstvenih oblikovnih sklopova od cjeline do detalja dosegao je sintetičku razinu prepoznatu kao total design. Usklađenost i pokretljivost, te funkcionalnost i čistoća izraza obilježja su njegovog svevremenog dizajna.