Monografija siva) (zona, predstavljanje Dubrovnik

Darko Fritz
23. 09. 2021. - 23. 09. 2021.
U suradnji sa: ARL Dubrovnik
Potpora: zaklada Kultura nova

ARL Dubrovnik
20 h

Slobodan download knjige: siva) (zona ... diskursi s periferije (8 Mb)

Monografiju udruge siva) (zona iz Korčule pod nazivom'siva) (zona ... diskursi s periferije' predstaviti će urednik Darko Fritz. Knjiga je objavljena u posebnim izdanjima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Do 2020. održano je ukupno 135 javnih programa koji su u knjizi predstavljeni kroz niz tekstova i reprodukcija. U izložbenom programu predstavljeni su radovi više od 150 umjetnika iz 23 zemlje, čiji su radovi, kao i umjetnička istraživanja članova udruge ilustirani s ukupno 355 reprodukcija, dok su posebno za ovo izdanje objavljeni vizualni radovi Igora Grubića i Darka Fritza. Autori tekstova su Irena Bekić, Marija Borovičkić, Sarah Cook, Bronaċ Ferran, Darko Fritz, Sonja Leboš, Tonka Maleković, Ivana Meštrov, Manja Ristić, Sani Sardelić, Jadranka Winterhalter i Lea Vene.

siva) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti svojim djelovanjem od 2006. do danas aktivno uključuje suvremeno lokalno i međunarodno umjetničko stvaralaštvo u postojeće okvire tzv. kulturnog turizma koji se u Korčuli uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje kulturne baštine, uvodeći, uz prezentacije recentne umjetnosti, i baštinjenje povijesti suvremenosti 20. stoljeća kao ravnopravnog čimbenika kulturnog nasljeđa. Predstavljeno je niz kompatibilnih kustoskih koncepata, kako Darka Fritza, koji je kurirao većinu programa, tako i gostujućih kustosa: Stefan Rusu, Dunja Blažević / PRO.BA, Ana Peraica, KONTEJNER, Sarah Cook, Geoff Lucas / HICA, Ivana Meštrov / Slobodne veze, Branka Benčić i Aleksandra Sekulić, Barbara Borčić, Annick Bureaud i Gerard Weber. Početni koncept je bila prezentacija radova koje je teško ili nemoguće definirati u mediju, koji propituju međuprostor između „white cubea“ i „black boxa“, jedne od inspiracija imenovanja prostora siva) (zona. Primjeri su produkcija radova Fotovideo fotografa Borisa Cvjetanovića, video klipova snimljenih fotoaparatom, koji ne spadaju niti pod video niti pod fotografiju, već u prostor između. Također, Teorijski filmovi Transfera, koji su teorija u obliku video umjetnosti napravljena za TV medij.

Iz uvodnog teksta Jaranke Vinterhalter:

"Siva) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti pokrenut je u Korčuli u ljeto 2006. na inicijativu Darka Fritza, umjetnika, dizajnera i kustosa iz Zagreba. Kao udruga u kulturi formalno je organizirana 2008. godine, a danas broji devet članova. Udruzi se od 2013. priključila i Sonja Leboš kao projektna menadžerica. Danas se ta inicijativa čini smionim pothvatom koji graniči s nevjerojatnim. Pokrenuti galeriju posvećenu suvremenoj i medijskoj umjetnosti na južno-dalmatinskom otoku koji intenzivno živi samo tri ljetna mjeseca, doista jest bio jedinstven i rizičan koncept. Međutim, pothvat je uspio i danas možemo sa zadovoljstvom govoriti o programima i dosezima galerije. ... Već od početka djelovanja siva) (zona je imala svoju publiku – ne samo stanovnike grada i otoka Korčule i turiste – program je dobrom medijskom promocijom galerije privukao posjetitelje koji su s raznih destinacija ciljano dolazili na pojedina otvorenja i događanja.
Gledajući retrospektivno, siva) (zona je kroz dugogodišnje djelovanje prikazala radove preko 150 hrvatskih i inozemnih autora, umjetničkih grupa i organizacija koji pokrivaju i problematiziraju široko polje istraživanja medija, od klasičnih poput fotografije, filma, videa, preko eksperimenata sa svjetlošću, glazbeno-zvučnih radova, instalacija i intervencija u prostoru, performansa i izvedbenih postupaka, on-line i kompjutorskih radova, do multidisciplinarnih, graničnih i konceptualnih istraživanja. To polje djelovanja i dalje ostaje otvoreno, s brojnim  pravcima i mogućnostima, a programi sive) (zone ostaju dragocjena informacija o umjetnosti sadašnjeg trenutka i umjetnicima koji je stvaraju."