Kako pisati povijest

Mac Andre Arboleda
09. 04. 2024. - 02. 07. 2024.
Kustos/i: Darko Fritz, Format C
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula, Format C
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Filipinski umjetnik Mac Andre Arboleda kulturni je djelatnik, izdavač i zagovornik digitalnih prava. Kako pisati povijest rad je o digitalnom nasljeđu Duterte-Marcosovog režima na Filipinima i načinima kako mu se oduprijeti.

Na glavnom trgu grada Korčule izložba je vidljiva preko osobnih mobilnih uređaja, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Djelo Kako pisati povijest dio je autorovog trajnog projekta istraživanja gubitka povijesne autentičnosti informacija, partikularno pod Duterte-Marcos režimom recentno poznatom po digitalnom naslijeđu nasilnih medijskih kampanja sa ciljem obnove javnog mnijenja kao i nacionalne "digitalne transformacije" jačanja nadzora i sigurnosti. Ova iteracija djela prikazana u javnom prostoru grada Korčule omogućava istraživanje interaktivnog hipermedijskog triptiha koji dokumentira razne strane suvremenih mreža - ubrzanu digitalizaciju, algoritamsko oblikovanje kao i nove pristupe aktivizmu u doba viralne slike nasuprot strateškim dezinformacijama dijeljenim radi mijenjanja sociopolitičkih krajolika. Posjetitelji su dobrodošli navigirati ovim za suvremene Filipine specifičnim a opet univerzalno primjenjivim dilemama, no pri čemu neki elementi djela namjerno ostaju nedostupnima i služe kao podsjetnik na nepostojanost kolektivne mrežne infrastrukture. Obujmljujući neke od aspekata kanona digitalnog doba - autor predlaže novi etos kolektivnih arhivskih praksi kao potencijalan protuotrov instrumentaliziranim rojevima i centraliziranim društvenim mrežama koje prečesto služe dekonstrukciji informacijske vjerodostojnosti kao i revizionizmu i rekontekstualizaciji odavno zastarjelih političkih poluga.

Wi-Fi galerija siva) (zona digitalna je galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Od 2022. Wi-Fi galerija siva) (zona dostupna je na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu predstavljajući radove u izboru kustosa iz sive) (zone i Formata C.

O autoru

Mac Andre Arboleda je umjetnik koji ispituje bolesti interneta istraživanjem i dijalogom, umjetnošću i pisanjem, organiziranjem i izdavaštvom. Rođen je na Filipinima, a trenutno boravi u Poljskoj gdje kao Erasmus Mundus stipendist pohađa magisterij u području kulture medijske umjetnosti. Arboleda je predsjednik i osnivač UP Internet Freedom Network, saveza studenata i volontera koji se zalažu za slobodu interneta, suosnivač i voditelj projekta Artists for Digital Rights Network, saveza umjetnika-zagovornika u azijsko-pacifičkoj regiji, i član Magpies Pressa, nezavisnog kolektiva koji izdaje zineove, vodi radionice i organizira mjesta za razmjenu umjetnika i zajednice.  Zajedno s Magpies Pressom, suosnivač je i organizirao Zine Orgy, dvogodaišnju izložbu za umjetnike i nezavisne izdavače koja se održava u Los Bañosu, Laguna. Također je suosnivač Munzinelupa, godišnjeg umjetničkog festivala koji se održava u Picked Cafe and Gallery, Muntinlupa City, koji je ugostio izložbe zina, obrazovne rasprave, filmske projekcije i glazbene nastupe. Izlagao je, između ostalih, u Nomina Nuda (Filipini), Akademie Schloss Solitude (Njemačka) i Ghuangzou Academy of Fine Arts (Kina). Objavio je tekstove u Rappleru, ACM Interactions, Ani: 41 (Kulturni centar Filipina), Bookwatchu (National Book Development Board), Unreel.ph i drugim publikacijama. Završio je rezidencije i stipendije u Akademie Schloss Solitude's Digital Solitude, GlobalGRACE Philippines AiR, ASEF-ov Virtual360 Konnect i Virtual Workings, Load Na Dito's Pasa Load, Salzburg Global Seminar i World Urban Parks, The Otherwise School, Asia Pacific Internet Governance Academy i Program EU-a za globalne kulturne odnose.
https://sickinternet.me