Visual Collider

Nina Czegledy & Marcus Neustetter
18. 09. 2009. - 08. 10. 2009.
Kustos/i: Darko Fritz
U suradnji sa: Centar za kulturu Vela Luka
Potpora: Ministarstvo kulture RH, kor::net (Korčula Network)

Galerija moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka, Vela luka

Predstavljena je svjetska premijera projekta Vizualni sudar, prve zajedničke suradnje dvoje umjetnika: mađarsko-kanadske umjetnice Nine Czegledy i Marcusa Neustettera iz Južnoafričke Republike.

Desetog rujna 2008. godine bilijoni čestica sudarili su se u nano sekundi u LHC-u ili Large Hadron Collider-u, najmoćnijem svjetskom akceleratoru čestica, kako bi se ponovili prvi trenuci Velikog sudara (Big Bang-a). Tisuće znanstvenika radilo je desetljećima kako bi postigli ovaj znanstveni spektakl «izazivajući one koji traže potvrdu već utemeljenog znanja, te one koji se usuđuju sanjati izvan paradigmi». Nina Czegledy i Marcus Neustetter bili su tako nadahnuti predavanjem o LHC-u, da su, iako su već promišljali i testirali ideje nekoliko mjeseci, smjesta prihvatili novi pristup, koji je doveo do Vizualnog sudara.
Za prvu javnu manifestaciju Vizualnog sudara, Nina Czegledy i Marcus Neustetter prikazuju mali dio njihove mnogo veće vizije konstantne kolizije slika i impresija, a koje se događaju kod svakog iskustva oboje autora. Na neki način, izložba na Korčuli tako postaje skicom za Vizualni sudar koji, kao i kod LHC-a, može proizvesti podatke kroz reakcije, od kojih su neki mjerljivi, a neke ne možemo niti razumjeti niti izraziti.
Izjava umjetnika:
U stvarnom se Sudaru svaka funkcija, uključujući istraživanje, razvoj i produkt, bazira na principima i sistemima. Nasuprot tome, naša je metoda spontana, trenutna i namjerno nesistematska. Bez obzira na to, postoje značajne podudarnosti. LHC je ogroman znanstveni pothvat – naš duboki interes za ukrštavanje umjetnosti, znanosti i tehnologije, predstavlja jednu od prelaznih točaka. Dok je kod znanosti razborito graditi na temeljnim činjenicama analitičkom preciznošću, u stvarnosti su takva istraživanja često prožeta istraživanjem nepoznatog, pa se tako dolazi do neočekivanih otkrića. U našoj praksi, raditi s bizarnim, putovati prema neočekivanim destinacijama, naš je svakodnevni posao. U znanosti negativni istraživački rezultat može postati isto tako vrijedan kao i očekivani rezultat. Ti neočekivani rezultati, uključujući i sretne nesreće, često vode prema značajnim alternativnim rješenjima ili teorijama. Naše spojene slike prikazane na ovoj izložbi otkrivaju nekonvecionalne interpretacije često kroz neočekivane kolizije (neočekivana sudaranja). Upotrebljavajući osobni pristup Vizualnom sudaru mi pobijamo mega projekte kao što, u stvari LHC jest, i pitamo netipična pitanja koja se tiču eksperimentalnog sudaranja informacije, ili u obliku fotografskog svjetla ili protona.
Već nekoliko godina bavimo se visokotehnološkim eksperimentima u virtualnom i fizičkom svijetu. Ipak, ovih dana – kao u mnogobrojnim drugim – osjećamo kako postoji izvjesna vrijednost u nisko-tehnološkom pristupu. Ovaj se projekt jako razlikuje od većine naših radova u kojima pokušavamo evocirati sublimalno (probuditi, oživjeti podsvijesno).
U Vizualnom sudaru prikazujemo sirove, spontane informacije koje više reflektiraju (odražavaju) trenutnu prisutnost koja se jednostavno isprepleće s drugom. Kod toga upotrebljavamo svakodnevna iskustva, eksperimentiramo sa svakodnevnim predmetima i situacijama. Mada se jačina razlikuje, naš čin kojim zajedno grabimo i razbijamo te trenutke, ne razlikuje se puno od Hadron Collider-ove kolizije (sudara) bezbrojnih čestica u djeliću sekunde.
Slika Vizualnog sudara postavlja (izvučeno iz naših vlastitih izvora materijala) različite kulturne, političke i osobne granice koje sugeriraju različite konotacije. Tijekom tog putovanja mi prelazimo vrijeme i prostor, izjednačujemo generacije i premošćujemo kontinente u neprekidni konceptualni čvor. U procesu isprepletanja ideja i slika mi pozivamo gledatelje da razviju svoje vlastite hipoteze, dakle, njihove vlastite projekte Sudara.

O autoru

Nina Czegledy, umjetnica, kustosica, nastavnica, radi nameđunarodnim projektima koji uključuju suradnju umjetnosti, znanosti i tehnologije. Promjenjiva percepcija ljudskoga tijela i njegovog okoliša, kao i paradigmatski pomaci u umjetnosti, uvelike su zastupljeni u njenim projektima. Održala je niz izložbi i objavila mnoštvo radova, osvojila nagrade, te pokrenula, vodila i sudjelovala na radionicama, forumima i festivalima diljem svijeta.
Trenutno vodi kustoski projekt SPLICE, At theIntersectionofArtandMedicine (Na sjecištu umjetnosti i medicine)koji je izložen u Vancouveru 2012. godine, te u Torontu i Mississaugi, kao i u Prattu u New Yorku ove godine. Organizirala je niz tematski povezanih okruglih stolova, performansa i radionica, uključujući i seriju o prostetici. Surađuje na umjetničkim projektima: TheVisualCollider – putujući projekt s MarcusomNeustetterom, Južna Afrika, s 12 izložbi u Sjevernoj Americi, Europi i Južnoj Africi, 2010.–2012.; GalacticWind, audio-vizualna instalacija, SCANZ2013 na Novom Zelandu; Aura, Aurora audio-vizualna putujuća izložba s BettinomSchuelke, LaszlomKissom: Galerija Machfeld, Beč, 2012., Festival artMuse 2011., Festival Plein Air, Budimpešta 2010., ThessalonikiBiennale 2009. godine. Czegledy je viša suradnica na Sveučilištu u Torontu, KMDI; izvanredna gostujuća profesorica na Sveučilištu Concordia u Montrealu; viša suradnica na Mađarskom institutu likovnih umjetnosti u Budimpešti; članica je Upravnog odbora Leonardo/ISAST, međunarodna znanstvena novakinja pri organizaciji Intercreate na Novom Zelandu, a radi i za LEA (Leonardo ElectronicAlmanac – elektronski almanah).
http://www.ninaczegledy.net

Marcus Neustetter
http://www.marcusneustetter.net