Naming Things

localStyle (Marlena Novak, Jay Alan Yim)
13. 08. 2015. - 26. 08. 2015.
Kustos/i: Darko Fritz

otvoreno dnevno 21 - 22 h

govor: 16. 8. 21 h

Suradnički projekt localStyle pokrenuli su Marlena Novak i Jay Alan Yim 2000. godine u Amsterdamu. Koriste high i low tech sredstva, a u svoju intermedijsku praksu uključuju i video, zvučne i interaktivne instalacije te performanse uživo uz participaciju publike. Njihovi projekti istražuju kako se teritoriji i granice – bilo fizičke ili nematerijalne – konstruiraju, interpretiraju, pregovaraju, a obrađuju razne teme, poput npr: pravo prolaza teritorijem koji je u privatnom vlasništvu; ponašanje crva hermafrodita pri parenju; sonifikacija (ozvučenje) električne ribe iz Amazone; eksperimentalna euroazijska gramatika crnog kosa.

Njihov novi rad pod nazivom “Naming Things” premijerno se prikazuje u galeriji siva)(zona na Korčuli, a svoju inspiraciju crpi iz foucaultovskog diskursa primijenjenog na isječak iz Borgesovog teksta  'El idioma analítico de John Wilkins' (“Analitički jezik Johna Wilkinsa”). Dok adresira semantiku i opći sistem mišljenja, ponekad zaigrani izgled ove audio-vizualne instalacije cilja na destabilizaciju često pogrešnih pretpostavki o tome kako funkcionira logika taksonomije svijeta koji nas okružuje.

U okviru predavanja koje će se održati 16.8.2015. u galeriji siva) (zona, duo localStyle će predstaviti nekoliko djela koja se bave gledanjem prema nekom/drugom… (towards an/other…).

U svom radu s percepcijskim sistemom nekog/drugog bića (kao npr. u njihovom interaktivnom projektu pod nazivom scale s živom Ghost Knife ribom), ili angažiranjem stava nekog/drugog  (kao npr. u instalaciji pod nazivom Cite Unscene koja je bila postavljena u Kulturnom centru Chicaga), duo localStyle će pokazati dijelove upravo spomenutih, ali i nekih drugih projekata, uključujući i projekt pod nazivom Naming Things koji se premijerno prikazuje u galerijskom prostoru sive) (zone. Naming Things istražuje kako  pozicioniranja ‘nekog/drugog’/'neke/druge' u okviru općeg i općenitog počinju oblikovati vlastito značenje i vjerodostojnost.

Borges piše: “…određeni kineski riječnik pod nazivom Nebesko sredstvo dobrohotnog znanja” gdje “… se životinje dijele na (a) one koje pripadaju caru, (b) one koje su balzamirane, (c) one koje su pitome, (d) svinje, (e) sirene, (f) imaginarne životinje, (g) divlje pse, (h) one koje su uključene u ovu klasifikaciju, (i) one koje se ponašaju kao lude those(j), one koje su nebrojive, (k) one koje su oslikane najfinijim kistom napravljenim od kamilje dlake, (l) one koje stavljamo u rubriku 'pod razno', (m) one koje su upravo razbile vazu, i (n) one koje s distance izgledaju poput muha.

Foucault referira na ovaj 'rječnik' u svojoj knizi iz 1966 Les Mots et les choses (Riječi i stvari, prvi put prevedeno u izdanju Nolita 1971.godine, hrvatski prijevod Srđana Rahelića, 2002. godine, izdanje Golden marketinga) u kojoj je riječ o formiranju znanja u okviru znanosti.

Foucault piše:  “Mjesto rođenja ove knjige nalazi se u jednom Borgesovu tekstu. U smijehu koji pri čitanju uzdrmava svako uobičajeno mišljenje – naše mišljenje: mišljenje našeg doba i naše zemljopisne širine – dovodeći do kolebanja svih uređenih površina i svih planova koji za nas smiruju bujanje bićâ, zadugo zabrinjavajući našu tisućljetnu praksu Istog i Drugog i dovodeći do njezina teturanja. […] U začudnosti takve taksonomije ono do čega dolazimo u skoku, ono što nam je zahvaljujući basni naznačeno kao egzotični šarm neke druge misli, upravo je granica naše: ogoljela nemogućnost da to mislimo” (prijevod s francuskog Srđan Rahelić, Golden marketing 2002.)

Projekt Naming Things emulira jednu od borgesovskih taktika tako da se postojeća fauna kombinira s imaginarnim organizmima u fiktivnu taksonomiju čija vjerodostojnost poziva na razmišljanje i snažnu refleksiju o načinu na koji se naši sistemi znanja šire i međusobno osnažuju.

Koristio se tracking software za kameru kako bi se udvostručio pokret video kamere u 3d programu; imaginarna digitalna bića kombiniraju se unutar postojećeg medija videa u kojem lociramo multiple “vrste” životinja koje žive u vlastitom virtualnom okruženju. Također se koriste još dvije kategorije snimaka: ona snimljenih životinja u prirodnom okružju te ona koja prikazuje interakciju sa životinjama u formi npr. materijalnih objekata. Zvuk se razvijao kroz kombinaciju snimaka vokala, terenskog snimanja i komponirane elektronske glazbe.

Ovaj audio-vizualni projekt je nastavak kontinuiranog istraživanja percepcije i ponašanja: sakupljanje i procesiranje informacija, te konstrukcija, interpretacija i pregovaranje pragova i granica kroz obradu različitih tema.

O autorima

localStyle projekti predstavljani su na festivalima, u muzejima, galerijama kao i alternativnim prostorima u više od tucet gradova širom svijeta (između ostalog u Amsterdamu, Amersfoortu, Barceloni, Pekingu, Beogradu, Berlinu, Bostonu, Briselu, Budimpešti, Camdenu, Chicagu, Koelnu, Duluthu, Eindhovenu, Hagu, Huddersfieldu, Jerusalemu, Linzu, Londonu, Mexico Cityju, New Yorku, na otocima Orkney, u Richmondu, Santa Barbari, Santa Feu, São Paolu, Sarasoti, Šangaju, Sittardu, Sydneyu, Szczecinu, Tel Avivu, Torinu, Torontu, Valenciji i Varšavi). Festivalske prezentacije uključuju festival TransLife Triennial u kineskom Nacionalnom umjetničkom muzeju (National Art Museum of China’s - NAMOC), STRP Festival, Visioni dal Futuro, Taipei Digital Art Festival i mnoge druge. Recentni projekti su bili predstavljeni u amsterdamskom Amstelparku, na festivalu Muziekgebouw aan 't IJ, zatim u Caochangdi, Chicagu, Londonu te Šangaju.

Marlena Novak predaje na School of the Art Institute of Chicago, Odjel za film, video, nove medije i animaciju. Prethodno tome, radila je kao Associate Director of Northwestern’s Animate Arts Program, te predavala na Chicago University of Illinois, a bila je i gostujući profesor na Sveučilištu New Mexico. Dobitnica je potpora od institucija poput: Arts Council of Great Britain, Illinois Arts Council, Center for Interdisciplinary Research in the Arts, i City of Chicago’s Department of Cultural Affairs and Special Events. Njeni radovi su dio javnih (npr. kolekcija Corcoran u Washingtonu, DC ili u Mondriaanhuis, Amersfoort, Nizozemska) i privatnih kolekcija u Evropi i SAD, a izlagani su na samostalnim i grupnim izložbama u više od trideset gradova širom svijeta.

Jay Alan Yim studirao je računalnu glazbu na sveučilištima Stanford and MIT, te kompoziciju na Sveučilištu California Santa Barbara, kao i na Royal College of Music te na Sveučilištu Harvard. Bio je stipendist sljedećih institucija: Zaklada Guggenheim, National Endowment for the Arts, Illinois Arts Council (čak tri puta), Tanglewood, Aspen, te mnoge druge. Njegova glazba izvođena je na internacionalnim glazbenim festivalima, a izvodili su je umjetnički ansambli poput: New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, San Francisco Symphony, Royal Stockholm Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Nederlands Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest Den Haag, Los Angeles Philharmonic New Music Group, London Sinfonietta, Ensemble SurPlus, Arditti, JACK, and Spektral Quartets, Nieuw Ensemble, ICE, dal niente, Gareth Davis, and Frances-Marie Uitti.

Više o umjetnicima: http://www.localstyle.tv

http://shinkyoku.org